Is het zoeken naar buitenaards leven echt gevaarlijk? | Belicons

Is het zoeken naar buitenaards leven echt gevaarlijk?

Geplaatst op: 
donderdag 6 april 2017

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
Is het zoeken naar buitenaards leven echt gevaarlijk?

Deze week hoorde ik van een onderwerp dat aan de ene kant lachwekkend klinkt, maar toch heel serieus is. Namelijk de onenigheid die er is rond de zoektocht naar buitenaards leven.

Er zijn nu twee groepen: SETI (The Search for Extraterrestrial Intelligence) en METI (Messaging to Extra-Terrestrial Intelligence). Deze organisaties werken verschillend. SETI wachten af of ze teken van leven in de ruimte oppikken en METI stuurt boodschappen naar eventuele ‘aliens’ om zo aan te geven dat wij ook contact met hen willen.

Nu is er onenigheid tussen deze twee groepen. Volgens John Gertz, lid van de raad van bestuur van SETI, is de zoektocht naar buitenaards leven prima, maar het gaat hem te ver om echt contact met ze te gaan zoeken. We weten niets van buitenlands leven. Wat als ze kwaadaardig zijn? Wie weet komen ze hier en vallen ze ons aan! Volgens hem zou dit strafbaar moeten worden.

Voor mij roept dit de vraag op of ze niet veel te ver hierin doordraven. Als het zoeken naar aliens een hobby van sommige mensen is, dan is dat prima. Maar het lijkt me niet iets wat heel groot moet zijn en waar veel geld naartoe moet gaan.

Waarom is John Gertz zo bang?

Volgens Gertz moeten we er vanuit gaan dat buitenaards leven bestaat en dat ze hun technologie veel verder ontwikkeld is dan dat van ons. Dit omdat wij technologie nog maar net ontdekken. Kijk naar de Romeinen. Een modern leger zou zo de vloer met ze aanvegen en wij lopen maar 2000 jaar voor op hen. Daarbij weten we niet of hele ontwikkelde aliens goedaardig of kwaadaardig zijn.

Op het moment zijn er totaal geen regels voor het proberen contact te maken met buitenaards leven. Iedereen die het wil en kan, mag dit proberen, Kim Jong Un, IS, etc. Dat is volgens hem geen goede situatie en dus moet dit gereguleerd worden.

Hij geeft hier hij 5 redenen voor:

 1. Een paar jaar geleden ging het bij SETI om een paar enthousiastelingen. Maar nu wordt er veel meer geld gedoneerd en kunnen ze dus ook veel meer.
 2. Onze signalen komen ondertussen erg ver. Omdat we nu al zo’n 100 jaar signalen aan het uitzenden zouden samenlevingen binnen 100 lichtjaren ons nu wel hebben kunnen opmerken.
 3. Het kan zijn dat er buitenaards leven in ons zonnestelsel is dat we nog niet eerder gevonden hebben. Als zij ontdekken dat er nu leven op de aarde is dat technologie ontdekt heeft, dan kunnen ze besluiten boodschappen naar de aarde te sturen of zelfs hierheen te komen.
 4. Wat als China buitenaards leven eerder ontdekt dan de rest van de wereld? Zullen ze ons dat dan wel vertellen? En zo niet, wat voor gevolgen gaat dat dan hebben?
 5. Allerlei bekende mensen, waaronder Stephen Hawking, hebben een petitie tegen METI ondertekend omdat het catastrofaal zou kunnen zijn. Maar desondanks proberen steeds meer mensen toch contact te krijgen met buitenaards leven. Volgens Gertz is dat geen wetenschap, maar een beleid.
   

Peiling: Er moeten regels en wetten komen rond de zoektocht naar buitenaards leven

Peiling: Er moeten regels en wetten komen rond de zoektocht naar buitenaards leven

Lees de blog bij deze peiling https://www.belicons.nl/nl/blog/METI

Poll: We need regulations and laws concerning the search for extraterrestrial life

Poll: We need regulations and laws concerning the search for extraterrestrial life

Read the blog that goes with this poll https://www.belicons.nl/en/blog/meti

Body 2: 

Is dit pure science fiction?

Dit alles klinkt waarschijnlijk als science fiction waar maar een handjevol mensen in geloven. Maar het is meer dan dat. We hebben in de afgelopen eeuwen een enorme technologische ontwikkeling doorgemaakt en daardoor hebben we ons als mensen onder andere enorm verbaasd over hoe de ruimte eruit ziet. Het bleek dat niet de aarde in het middelpunt van het zonnestelsel stond, maar de zon. Daarbij is niet maar één zonnestelsel, maar een heel universum waarvan we nog steeds niet weten hoe groot het is, of er een einde aan zit, en zo ja, wat daar dan buiten is.

Dit zijn allemaal ontdekkingen geweest die ons verwonderen en weer veel nieuwe vragen oproepen. Eén van die vragen is of er nog andere beschavingen in het heelal zijn. Als dat zo is, dan willen we dat natuurlijk graag weten en dus gaan mensen ernaar opzoek. En daar is dus nu een meningsverschil over. Sommigen willen die andere beschavingen niet alleen vinden, maar er ook contact mee krijgen. Maar dat enthousiasme wordt dus duidelijk niet door iedereen gedeeld.

En ook dat kan ik me voorstellen. Vrijwel alle landen hebben een leger om zich te verdedigen tegenover andere landen. Maar we hebben geen idee wat er allemaal buiten in het heelal is. Zouden we ons daar dan zomaar voor moeten openstellen?

Heeft hij ook gelijk?

Dus op zich begrijp ik wel dat hij zich zorgen maakt. Maar dat betekent nog niet dat ik dat gevoel ook deel. Het is in dit geval ook goed om te bedenken dat er aan deze angst wel heel veel vooronderstellingen vooraf gaan.

Een paar voorbeelden van zulke vooronderstellingen:

 • Er is buitenaards leven
 • Dat buitenaards leven kan onze signalen oppakken
 • Dat buitenaardse leven kan onze signalen begrijpen
 • Dat buitenaarde leven heeft kwade bedoelingen
 • Dat buitenaardse leven wil contact met ons
 • Dat buitenaardse leven is dichtbij genoeg om ons te kunnen bereiken
 • Dat buitenaarde leven zal ons niet uit zichzelf vinden, als we niets zeggen.
 • Vul maar in...

Het kan ook gemakkelijk allemaal anders in elkaar zitten en dat maakt de kans dat we echt ooit in de problemen komen door buitenaards leven, heel erg klein. Er hoeven maar een paar van deze vooronderstellingen niet waar te zijn en we zullen nooit in de problemen komen door buitenaard leven.

Dan zou je natuurlijk nog kunnen zeggen, dat ook als er maar een hele kleine kans is dat het mis gaat, je er toch rekening mee moet houden. Maar je kunt je afvragen of dat in dit geval zo is.

Wat is onze verantwoordelijkheid?

Gertz voelt een verantwoordelijkheid tegenover de hele mensheid: we moeten ons verdedigen tegen een mogelijke vijand van buitenaf. Maar ik denk dat we op een andere manier verantwoordelijk voor de mensheid moeten zijn. Er gaan namelijk heel veel dingen verkeerd op deze planeet. Denk eens aan de honger in Afrika, de oorlog in Syrië, de dictatuur in Noord-Korea. En ook aan kleiner leed van mensen die in armoede leven, ouderen in verpleeghuizen waar te weinig mensen werken, etc. We hebben ook de verantwoordelijkheid dat we deze problemen aanpakken.

Maar we kunnen niet alle problemen tegelijkertijd oplossen. We hebben maar een beperkt aantal middelen en geld. Helpen we de ene wel, dan helpen we de andere niet. Hoeveel zin heeft het dan om geld uit te geven om contact te zoeken met een beschaving die misschien helemaal geen contact met ons wil? Die misschien goedaardig is? En die zelfs misschien helemaal niet bestaat? De genoemde problemen op aarde bestaan zeker. Daarom denk ik dat we beter onze tijd en geld daarin kunnen steken.

Wat mij betreft kunnen METI en SETI allebei stoppen met hun zoektocht, want de kans dat we daar ooit iets aan zullen hebben, is daar veel te klein voor. Laten we eerst verantwoordelijkheid nemen voor de problemen waarvan we zeker weten dat ze bestaan.

Wat vind jij? Moeten we het gevaar van buitenaards leven wel serieus nemen? Of vind jij dat onzin? Laat je mening weten, hieronder, of op het forum!

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Bekijk ook de vlog bij deze blog: 

Hoe zal de wereld er over zo’n 150 jaar uitzien?

Het is altijd leuk om te zien hoe mensen soms denken ver in de toekomst te kunnen kijken. Als we in de toekomst kijken we dan verwachten we niet dat de mensen ons dan ouderwets zullen gaan vinden. We hebben in de afgelopen eeuwen toch zoveel bereikt. Wat is er nog meer mogelijk? Om dat idee door te prikken even een blik naar hoe vooruitstrevend mensen 150 jaar geleden dachten te zijn.» Watch this vlog

Andere blogs van dit thema: 

Moeten we staan voor het luchtalarmsysteem?

Oude systemen worden steeds meer vervangen door nieuwe technologieën. Dat lijkt heel goed, maar is dat het ook altijd? Vorige week laaide de discussie weer op over het luchtalarmsysteem. Dat lijkt...» Read this blog

Gaat de regering ons nu massaal afluisteren?

Tegenstanders van de 'sleepwet' zijn bang dat de veiligheidsdiensten door deze wet straks iedereen zomaar kunnen afluisteren. Gelukkig is dat niet het geval. Maar dat betekent niet dat we niet...» Read this blog

Vlogs van dit thema: 

We laten we ons te afhankelijk van technologie maken

Afgelopen jaren hoor je steeds meer mensen klagen dat we te afhankelijk van technologie worden. Maar volgens mij is te gemakkelijk, we worden op sommige gebieden wel erg afhankelijk van technologie, maar dat laten we ook gebeuren. Wat denk jij? Laat het hieronder weten!» Watch this vlog

‘Laten we eens een goede dialoog voeren over onze veiligheidsdiensten’

Er lijkt een referendum aan te komen om te kijken wat wij als Nederlanders van de vernieuwde wet op de veiligheidsdiensten vinden. Het is belangrijk dat we samen over deze wet gaan praten, maar niet via een referendum. Bij een referendum krijgen we alleen maar doemscenario’s te horen waardoor mensen straks een onmogelijke keuze moeten gaan maken. Daar hebben we niets aan.» Watch this vlog