Hoe kunnen jongeren beschermd worden tegen spelletjes als de 'choking challenge'? | Belicons

Hoe kunnen jongeren beschermd worden tegen spelletjes als de 'choking challenge'?

Geplaatst op: 
woensdag 21 juni 2017

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
Hoe kunnen jongeren beschermd worden tegen spelletjes als de 'choking challenge'?

Steeds weer horen we over misstanden op YouTube, jongeren die op YouTube in elkaar geslagen worden, jongeren die totaal respectloos tegenover de politie zijn, jongeren die voor de gein op een trein springen, etc. En afgelopen week lazen we in De Volkskrant weer de gevolgen van iets heel naars dat via YouTube verspreid wordt: ‘Een 16-jarige jongen uit Arkel is in mei om het leven gekomen tijdens een 'choking challenge'.

De choking challenge is een ‘spel’ waarbij jongeren elkaar of zichzelf een beetje verwurgen, zodat ze bewusteloos raken en even in een roes komen. Maar helaas gaat het ook weleens mis. En deze jongen, Tim, is helaas geen uitzondering. Bekijk hier het voorbeeld van de 15-jarige Ryan Tucker die hierdoor een hersenenbeschadiging opliep en hier het voorbeeld van de 11-jarige Garrett Pope die dit ‘spel’ ook niet overleefde. Helaas zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.

De HoustonPress zegt dat de schattingen uitgaan van tientallen tot 1800 kinderen die dit spel in de afgelopen 10 jaar niet overleefd hebben. Het is ook het lastig te meten, omdat een choking challenge die mis gegaan is ook gezien kan worden als een zelfmoord.

Als ik dit soort dingen zie en denk aan al die andere nare filmpjes, dan denk ik dat YouTube en moederbedrijf Google hier meer verantwoordelijkheid in zouden moeten nemen. Door hen kan dit alles verspreid worden. Dus ze zijn mede verantwoordelijk. Maar andere mensen zien andere oplossingen voor dit probleem. Voorbeelden:

 • Breng makers van gevaarlijke filmpjes zo mogelijk voor de rechter

 • Maak jongeren bewust van het gevaar van deze filmpjes via het vak mediawijsheid op school.

 • Wanneer een nabestaande die iemand heeft verloren door een gevaarlijk filmpje hierover vertelt tegen jongeren, dan is dat vel krachtiger dan wat dan ook.

 • Er is nog weinig onderzoek gedaan naar hoeveel jongeren de choking challenge doen, wat de risico’s precies zijn, hoeveel jongeren er of iets aan overhouden of er zelfs aan overlijden. Als dat wel zou gebeuren dan zou dat duidelijker maken hoe groot het probleem is en dat kan helpen in het voorkomen ervan.

Bij RTL Boulevard vertelden ze ook dat dit spel niet iets nieuws is. Nu heet het de chocking challenge, maar voordat het deze naam kreeg en voordat YouTube bestond, deden jongeren het al. Alleen nu YouTube wel bestaat, verspreidt het zich veel sneller over de wereld, komen er veel meer jongeren mee in aanraking, waaronder veel jonge kinderen.

 

Peiling: YouTube moet meer doen tegen de verspreiding van gevaarlijke filmpjes

Peiling: YouTube moet meer doen tegen de verspreiding van gevaarlijke filmpjes

Poll: YouTube should do more to prevent the distribution of dangerous videos

Poll: YouTube should do more to prevent the distribution of dangerous videos

Read the blog that goes with this poll https://www.belicons.nl/en/blog/choking-challenge

Body 2: 

Bovenstaande lijst met mogelijkheden om iets tegen verkeerde filmpjes op YouTube te doen laat wel zien dat veel meer mensen hierin een verantwoordelijkheid hebben dan alleen YouTube. Na dat allemaal gezien te hebben denk ik dat we hier past echt wat aan kunnen doen als we het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid gaan zien.

 • Rechters

  Ik moet hierbij ook denken aan ontgroeningsrituelen bij studentenverenigingen die soms ook dodelijk aflopen. Dat is nu als probleem erkent waar we bij moeten ingrijpen. Jongeren die bij ontgroeningen strafbare feiten plegen worden de rechter gebracht. Daarbij heeft minister Bussemaker gezegd dat wanneer studenten van een studentenvereniging echt over de schreef gaan, ze geen subsidie meer krijgen. Zulke maatregelen zullen sommige jongeren ervan weerhouden iets strafbaars te doen.

  Gevaarlijke YouTube filmpjes moeten we ook als probleem erkennen. Het gaat niet meer om kwajongensstreken die nou eenmaal bij de pubertijd horen. En in sommige van deze filmpjes worden ook strafbare feiten gepleegd en die zouden veel vaker voor de rechter gebracht moeten worden. Maar helaas zullen deze challanges daar niet onder vallen, want het is lastig om het aanzetten tot het doen van iets gevaarlijks strafbaar te maken.

 • Leerkrachten en docenten

  Het is waarschijnlijk ook goed om eens na te denken over hoe het vak mediawijsheid gegeven wordt. We moeten beseffen dat het een ander vak is dan andere vakken. Het gaat er niet om dat de jongeren bepaalde kennis moeten krijgen, ze moeten zelf gaan beseffen dat wat ze op sociale media zien en posten echt nare gevolgen kan hebben. Pas wanneer ze dat zelf echt voelen, zullen ze zich anders gedragen.

  Ik kan me voorstellen dat wanneer ouders, broers en zussen, of vrienden van iemand die overleed tijdens het maken van een gevaarlijk filmpje langs scholen gaan om te vertellen wat hun overkomen is, dan heeft dat ook veel indruk. En er zijn vast veel manieren te bedenken om jongeren en kinderen echt te bereiken.

 • Ouders

  Wat me opvalt in alles wat in gezien heb, is dat de meeste volwassenen dit spel totaal niet kenden. Er zouden ook boeken en lessen moeten zijn voor volwassenen over de huidige jeugdcultuur. Er zijn talloze boeken over opvoeding van kleine kinderen. Er moeten mensen zijn die de huidige jeugdcultuur blijven bestuderen zodat ze ouders kunnen uitleggen wat nu normaal is en wat niet.

  Ik kan het me wel voorstellen dat er minder aandacht is voor de puberteit in opvoedboeken omdat we het gevoel hebben dat een fase is die er nou eenmaal bijhoort. Maar als het steeds vaker dodelijk afloopt of met zware verwondingen, dan wordt het toch belangrijk dat ouders er wel meer van weten. Omdat jeugdculturen snel veranderen kunnen ouders hierin niet vertrouwen op hun eigen ervaringen. Ze moeten weten wat er nu speelt. Vergeet ook niet dat wanneer ouders het bespreekbaar maken, het minder duister wordt en dus al iets minder interessant voor een jongere.

 • YouTube

  Voormalig hoogleraar Journalistiek Jeroen Smit noemt een aantal problemen bij het idee om alle problematische filmpjes te verwijderen:

  • YouTube wil mensen niet weerhouden om hun mening te uiten.
  • Er wordt 400 uur aan filmpjes per minuut geüpload. Dat is een enorm aantal!
  • Problematische filmpjes leveren veel kijkers op en dat levert YouTube weer veel geld op.
  • Als YouTube heel streng wordt, dan gaan de jongeren gewoon naar een ander platform.

Maar ook al is YouTube niet de enige die hier een verantwoordelijkheid in heeft, ook zij moeten meehelpen om het probleem op te lossen. Het is hun platform dat het mogelijk maakt dat veel meer jongeren en steeds jongere kinderen in aanraking komen met allerlei ‘spelletjes’ waar eerdere generaties niet zo gemakkelijk in aanraking kwamen. Daarbij, doordat jongeren dit op YouTube kunnen delen is het ook interessant voor hen om het spel alleen te doen en juist dan gaat het vaak fout.

Het zal niet helpen om alle gevaarlijke filmpjes te verwijderen. Wat waarschijnlijk het beste is, is om de strijd juist op YouTube zelf aan te gaan. Dus wanneer er zo’n filmpje geplaatst wordt, dan kan daarbij bijvoorbeeld meteen verwezen worden naar een filmpje waarin verteld wordt over een kind waar het verkeerd bij afliep. Of misschien kunnen ze zo’n waarschuwingsfilmpje er meteen achter plaatsen. Als ze die filmpjes maken op een manier die echt past bij jongeren, dan kan dat ook enorm helpen. Ik heb al goede voorbeelden gezien. Daarbij kunnen die waarschuwingsfilmpjes ook door jongeren zelf gemaakt worden.

Daarbij kan YouTube vast nog veel meer doen om nog meer van deze verschrikkelijke dingen te voorkomen. En dat is ook heel belangrijk.

Dus ik denk dat heel veel mensen er samen iets aan kunnen doen om te voorkomen dat nog veel meer jongeren dit soort gevaarlijke filmpjes gaan maken. De ene jongere zal op de ene manier begrijpen en de andere op een andere manier. Vandaar dat iedereen die het kan zich hiervoor moet inzetten om zoveel mogelijk jongeren en kinderen te bereiken en daarmee te redden.

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Bekijk ook de vlog bij deze blog: 

‘Laten we kinderen en jongeren goed voorbereiden op hun leven online’

De afschuwelijke verhalen van kinderen die overlijden aan de ‘choking challenge’ laten zien dat sociale media echt invloed op ons heeft. Denk ook aan wat het doet met meisjes als hun naaktfoto via Internet verspreid wordt. Of hoe gemakkelijk mensen elkaar met de dood bedreigen via Twitter. Omdat we alleen maar meer online zullen gaan doen, moeten we ons hier op voorbereiden. Dat maakt...» Bekijk deze vlog

Andere blogs van dit thema: 

Helpt een wet tegen het vasthouden van een telefoon op de fiets?

De meningen zijn verdeeld over of het verbod op het vasthouden van de telefoon op de fiets zin gaat hebben. In deze blog schrijf ik dat wanneer we echt willen dat dit verbod zin gaat hebben, wij...» Lees deze blog

Kan Twitter hun imago en doelgroep veranderen?

Twitter kwam vandaag met de oproep voor voorstellen om hun invloed op het maatschappelijke debat te meten. Die invloed moet positiever worden. Dat is natuurlijk een mooie oproep, maar het is wel...» Lees deze blog

Vlogs van dit thema: 

Waarom denken we toch altijd in het verkeer ‘dat het wel even kan’?

De meeste Nederlanders zijn voorstander van de wet waarin zal staan dat we onze telefoon niet meer op de fiets mogen vasthouden. Dat is mooi, maar deze wet gaat alleen werken wanneer we ons er ook aan willen houden en dat kan nog tegen gaan vallen. Denk mee: hoe gaan we onszelf motiveren om ons aan deze wet te houden?» Bekijk deze vlog

Mag Twitter negatieve tweets weren?

Twitter wil een positievere invloed op de samenleving gaan krijgen. Dat betekent dus ook dat ze mensen moeten gaan weren die veel boze tweets plaatsen. Dat voelen deze mensen zelf ook al aan en nu al ben ik tweets tegengekomen van mensen die dit censuur noemen. Maar dit is geen beperking van de vrijheid van meningsuiting. Sterker nog, hoe meer je op je mening ingaat, hoe acceptabeler je tweet...» Bekijk deze vlog