Natuurlijk horen luchtvaartmaatschappijen te doen wat ze beloven. Het klinkt dan ook logisch dat wanneer ze dat niet doen en als ze dat dan ook valt aan te rekenen, dat zij daar een vergoeding voor betalen. Maar toch is dit niet het hele verhaal.
De kosten moeten wel gedekt worden
Er is een enorme concurrentie onder de luchtvaartmaatschappijen waardoor ze de kosten soms onrealistisch laag proberen te krijgen. Je kunt al voor een paar tientjes vliegen. Dat dekt de kosten niet, maar dat weten ze weer uit andere potjes te compenseren of ze hebben verlies aan het einde van het jaar. Maar als ze daarbij ook nog eens gedwongen worden om compensatie uit te betalen voor vluchten die te laat aangekomen zijn, dan is het de vraag waar ze dat geld vandaan gaan halen.
De medewerkers van de maatschappijen zullen dit in ieder geval niet uit hun eigen zak gaan betalen, dus het moet komen uit wat de klanten betalen. Maar omdat de kosten zo laag gehouden worden, kan het zijn dat ze moeten bezuinigen. Een manier om te bezuinigen is om zo nu en dan een onderhoudsbeurt over te slaan of deze iets sneller uit te voeren.
Prijs is belangrijker dan kwaliteit
Het klinkt misschien gek dat ze op onderhoud zouden kunnen gaan bezuinigen, maar de luchtvaartsector is meer op prijs dan op kwaliteit gericht. Je ziet maatschappijen dan ook wel stunten met prijzen, maar nooit met: ‘Je betaalt bij ons ook wat meer, maar daar krijg je ook wat voor. Wij leveren de beste kwaliteit van iedereen!’ Daar zullen maar heel weinig mensen op af komen. De consument denkt vooral aan goedkoop en de luchtvaartmaatschappij moet het maar voor die prijs doen. Die prijs wordt bepaald door de markt. Als concurrenten het goedkoper doen, dan moeten andere maatschappijen daarin mee.
En in die situatie kan ik me goed voorstellen dat luchtvaartmaatschappijen toch eens een onderhoudsbeurt zullen uitstellen of overslaan wanneer zij de kosten niet meer kunnen dekken. En dat kan tot vele doden leiden. Er zijn al veel te veel mensen overleden door vliegtuigen die neerstortten door slecht onderhoud.
Gelukkig is vliegen nog steeds veiliger dan met de auto rijden. Maar dan is het wel belangrijk om te bedenken dat die compensatieregeling pas sinds 2014 bestaat en we net een economische crisis achter de rug hebben, wat vliegmaatschappijen ook veel geld gekost heeft. Misschien gaat het nu nog goed, maar er is natuurlijk een kans dat er de komende jaren meer vliegtuigen gaan neerstorten door slecht onderhoud. En dan is het belangrijk om nu alvast in te grijpen en bijvoorbeeld nog eens goed na te denken over die compensatieregeling.
Hoe stimuleren we luchtvaartmaatschappijen dan om hun best te doen?
Tegelijkertijd is het soms wel zo dat maatschappijen een vliegtuig overboeken omdat ze er vanuit gaan dat niet iedereen meegaat. Als dan toch iedereen meegaat, dan kan niet iedereen mee. Dat is een probleem wat zij moeten oplossen, zeker als dat voor mensen tot problemen leidt. Ik zit daarom te denken of er niet een andere manier te bedenken is om maatschappijen te stimuleren om zoveel mogelijk op tijd te vliegen zonder dat dit ten koste gaat van het onderhoud.
Ik zie twee oplossingen:
-
Cijfers over vertragingen naar buiten brengen
Als mensen weten welke maatschappij veel vertraging heeft en vaak te veel mensen plant op één vlucht, dan zullen ze liever voor een andere maatschappij kiezen. Misschien hebben ze er zelfs wel extra geld voor over als het verschil zo duidelijk is. Zo zouden er meteen ook meer redelijke prijzen betaalt kunnen gaan worden. Een lijst met zulke statistieken erop zou luchtvaartmaatschappijen toch moeten stimuleren om ook goed te willen scoren en dus om beter te plannen.
-
Onderhoud standaard uitbesteden
Als de monteurs in dienst van de luchtvaartmaatschappij zijn dan kunnen ze gedwongen worden om sneller te werken en dus technische problemen over het hoofd te zien. Maar als de monteurs onafhankelijk zijn, dan zijn luchtvaartmaatschappijen gedwongen om genoeg tijd en geld uit te geven aan onderhoud. Als de ticketprijs daardoor omhoog gaat, gaat dat over de hele linie omhoog, dus dan heeft de consument geen keuze.
-
...
Misschien zie jij nog meer oplossingen?
Het is dus goed om luchtvaartmaatschappijen te stimuleren om beter te plannen en daardoor vaker op tijd te vliegen. Tegelijkertijd moeten ervoor waken dat vliegen hierdoor niet onveiliger wordt. Eén van de dingen die we daarom goed in de gaten moeten houden is welk effect deze compensatieregel heeft.
Hoe denk jij hierover? Zie jij nog andere manieren om luchtvaartmaatschappijen te stimuleren om meer op tijd te vliegen? Op denk je niet dat de compensatieregeling tot veel problemen zal leiden? Laat weten wat je denkt, hieronder, of op het forum!
Wat zijn jouw ideeën?