Hebben E-nummers ook voordelen? | Belicons

Hebben E-nummers ook voordelen?

Geplaatst op: 
dinsdag 11 april 2017

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
Hebben E-nummers ook voordelen?

Fotograaf: Wikipedia, Woakamkurhram

Steeds weer duiken er nieuwe voedselhypes op. Afgelopen week is er weer een nieuw boek opgedoken dat flink wat reacties heeft opgeroepen. Columnist en microbioloog Rosanne Hertzberger pleit ervoor om meer E-nummers te gaan eten, volgens haar is dat goedkoper, beter voor het milieu, en beter voor de emancipatie.

E-nummers zijn toevoegingen aan voedsel die goedgekeurd zijn door de Europese Unie. Ze maken het voedsel beter houdbaar of geven het een beter kleurtje of geurtje.

Omdat Hertzberger microbioloog is en gepromoveerd op probiotische melkzuurbacteriën, maakt ze er een strijd van tussen ‘kruidenvrouwtjes’, die allerlei uitspraken over voedsel doen die volgens haar nergens op gebaseerd zijn, en haar mening, die gebaseerd is op de wetenschap. Maar, is dat wel zo?

Wat zegt Rosanne Hertzberger precies?

Hertzberger is niet zomaar een voorstander van E-nummers, maar ze zegt een echte fan te zijn. Het gaat haar er dus niet om om te zeggen dat E-nummers niet zo slecht zijn als wij denken, om ze een beter imago te geven, nee ze wil ons ook allemaal aan de E-nummer krijgen. Waarom is ze zo enthousiast? In een interview met de Volkskrant geeft ze vijf redenen.
 

  1. E-nummers zijn beter voor het milieu, omdat ze voedsel langer houdbaar maken.

  2. Het is beter voor onze portemonnee, omdat alles wat mensen nodig hebben in kant-en-klaar maaltijden zit en die goedkoper zijn dan biologische producten.

  3. Het is beter voor de emancipatie, want het zijn nog steeds de vrouwen die het gevoel hebben dat ze vers moeten koken en dat kost ontzettend veel tijd. Andere technische doorbraken in het huishouden hebben we ook omarmd, waarom de E-nummers dan niet?

  4. Er wordt vaak gedacht dat vers voedsel gezonder en lekkerder is, maar volgens Hertzberger betekent gezond eten gewoon niet zoveel snacken en veel groenten en fruit eten. In kant-en-klaar maaltijden zitten tegenwoordig ook steeds meer groenten, daar is dus niets mis mee. En onderzoek laat zien dat het idee dat kant-en-klaar voedsel minder lekker is, meer in onze hersenen zit dan dat dit ook echt zo is.

  5. Volgens haar heeft de weerzin tegen E-nummers veel te maken met onwetendheid. Citroenzuur heeft bijvoorbeeld ook een E-nummer. Dus als we dat aan ons eten toevoegen, voegen we er zelf een E-nummer aan toe. Volgens haar is het wantrouwen tegen E-nummers erop gebaseerd dat mensen niet weten wat bedrijven allemaal in hun eten stoppen, en tja, onbekend maakt onbemind.

Reacties hierop

Het is niet moeilijk om voor te stellen dat dit veel reacties heeft opgeroepen. De Volkskrant alleen al kreeg 2400 reacties binnen na het publiceren van een interview met Hertzberger. Veel mensen zijn vooral boos dat ze niet de moeite wil doen om haar kind een gezonde maaltijd te geven. Daarbij is samen koken volgens hen meer dan iets wat tijd kost. Het is iets sociaals.

Mensen twijfelen ook aan de motieven van Hertzberger. Wordt ze misschien betaald door de voedingsindustrie? Ze is bij haar promotiestudie al betaald door fabrikant Nestlé. Hoe zit dat nu? En hoe zit het al het vet en zout in kant-en-klaar maaltijden? Al het plastic waarin deze maaltijden verpakt zitten? En de schadelijke straling van de magnetron?

De Volkskrant heeft trouwens ook positieve reacties binnen gekregen van mannen die genoeg hebben van al dat gezonde eten.
 

Peiling: Er wordt te negatief over E-nummers gesproken

Peiling: Er wordt te negatief over E-nummers gesproken

Lees de blog bij deze peiling https://www.belicons.nl/nl/blog/e-nummers

Poll: We talk too negatively about E-numbers

Poll: We talk too negatively about E-numbers

Body 2: 

Dit is volgens mij opnieuw een mooi voorbeeld van het ene in het andere uiterste vallen. Van allerlei dieetgoeroes moeten we van alles wel of niet eten. De ene pleit vooral voor eiwitten, de ander juist voor koolhydraten. En Hertzberger pleit vooral voor E-nummers. De vraag is dan of ze één van de vele dieetgoeroes is, of dat ze toch een punt heeft.

Is goedgekeurd door de Europese Unie altijd goed?

Hertzberger haar redenering is vooral gebaseerd op het feit dat E-nummers goedgekeurd zijn door de Europese Unie en dus veilig zijn. Het zijn niet zomaar stofjes, het zijn toevoegingen waar onderzoek naar gedaan is en dus kunnen we erop vertrouwen.

Maar bij dit uitgangspunt kun je je grote vraagtekens zetten. Denk maar eens aan al het speelgoed dat ook de goedkeuring van de Europese Unie heeft gekregen waar de stof Triclosan op zit. Dat is ook slecht voor ons. Daarbij heeft het consumentenprogramma Radar zelfs eens goedkeuring van de Europese Unie gekregen voor een implantaat dat eigenlijk een sinaasappelnetje was. Dus dat de Europese Unie het goedkeurt, betekent helaas niet dat het ook echt veilig is.

Citroenzuur is inderdaad niet ongezond en heeft een E-nummer, maar dat betekent helaaas niet dat alle E-nummers veilig zijn. Hertzberger heeft dus wel gelijk dat een E-nummer niet betekent dat het ongezond is. Maar het betekent helaas ook niet dat het wel veilig is.

We moeten ervoor zorgen dat we minder voedsel hoeven weg te gooien

Ik ben het wel met Hertzberger eens dat voedselverspilling een groot probleem is in onze maatschappij. We gooien teveel voedsel weg dat nog prima bruikbaar is, terwijl veel mensen, ook in Nederland, honger hebben. Maar daar kunnen we ook iets aan doen zonder E-nummers te gebruiken. Als supermarkten gewoon het voedsel dat ze over hebben kunnen weggeven aan voedselbanken en mensen kliekjes vaker invriezen of de volgende dag opeten, dan scheelt dat al heel veel. Daarbij, als wij niet verwachten dat we alles maar op elk moment kunnen kopen, dan hoeven de winkels ook minder vers voedsel in voorraad te hebben.

We moeten dus zeker wat aan dit probleem doen, maar er kunnen al heel wat stappen gezet worden zonder E nummers te gebruiken.

Er is veel meer kennis over voedsel nodig

Hertzberger klaagt erover dat mensen die dieetboeken schrijven te weinig kennis hebben. Ze noemt hen ‘kruidenvrouwtjes’. Maar het lijkt me dat de voedingsindustrie en de Europese Unie eigenlijk hiervoor de hand in eigen boezem moet steken:

  • Ze financieren vaak allerlei onderzoeken die vervolgens in hun voordeel uitvallen. Wie betaalt, bepaalt! Maar zo komen er allerlei verschillende voedingsadviezen de wereld in en mensen hebben geen idee meer wie ze kunnen vertrouwen.
  • Het voedingscentrum loopt daarin juist achter op de nieuwste kennis. Veganisten bijvoorbeeld kunnen niet bij hen terecht, terwijl je heel gezond als veganist kunt leven. Als zij veel breder zouden durven denken, dan krijgen voedingshypes veel minder kans.
  • Als goedkeuring door de Europese Unie ook echt zou betekenen dat iets veilig is, dan zijn we echt een stap verder.
  • Als laatste zou het ook helpen als de echte namen van toevoegingen gebruikt worden, zodat we kunnen zien welke stoffen in bepaalde producten zitten. Transparantie op het etiket is heel belangrijk.

Koken en eten zijn meer dan een noodzakelijk kwaad

Hertzberger ziet graag dat we minder tijd nemen voor koken en eten. Maar eten is meer dan een noodzakelijk kwaad. Niet voor niets zien we allerlei eetculturen in allerlei samenlevingen. Het samenzijn, het genieten van eten wat je hebt gemaakt, precies zoals jij het wilt, heeft iets. De kant-en-klaar maaltijden zijn juist deel van een cultuur waarin alles snel, snel, snel moet. Hierin worden sociale dingen worden als minder belangrijk gezien dan bijvoorbeeld een avondcursus. We moeten het sociale weer leren waarderen.

En dit hangt samen met kennis over voedsel, maar op een andere manier dan Hertzberger zegt. Hertzberger vindt het onzin dat niet zelf koken zou leiden tot minder kennis van voedsel. Maar dat is natuurlijk wel zo. Als je zelf kookt dan weet je welke kruiden je lekker vindt en ken je namen van voedingsmiddelen goed waardoor je etiketten veel beter kunt lezen.

Om aan te tonen dat vers eten niet lekkerder is dan kant-en-klaar maaltijden haalt Hertzberger onderzoeken aan waarin mensen in de maling genomen werden door iets van McDonald's voorgeschoteld te krijgen waarbij gezegd is dat het biologisch is. Mensen trapten daarin. Maar dit hoeft niet te bewijzen dat kant-en-klaar maaltijden even lekker zijn als biologisch eten. Het kan namelijk ook zijn dat deze onderzoeken laten zien dat mensen het proeven verleerd zijn. Als we weer echte smaken leren kennen en zelf kruiden uitkiezen, dan zullen we ontdekken dat zelf koken echt veel rijker is dan al die kant-en-klaar maaltijden.

We hebben in onze haastcultuur heel veel kennis verloren over wat tijd nemen voor elkaar betekent en hoe eten kan smaken. En als een wetenschapper een boek schrijft dat heet ‘Ode aan E-nummers’, dan laat dat naar mijn idee zien dat we nog heel veel te leren hebben van culturen waarin koken en eten veel meer betekenen.

Wat vind jij? Ben jij net als Hertzberger ook een fan van E-nummers. Of vind jij ook dat we de waarde van koken en eten weer moeten herontdekken? Laat weten wat je denkt, hieronder, of op het forum!

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Bekijk ook de vlog bij deze blog: 

Wat levert zelf koken ons op?

Mensen hebben steeds meer afkeer van E-nummers. Daarom verbaasden veel mensen zich erover dat microbiologe Rosanne Hertzberger vorige week juist met een ode aan E-nummers kwam. Dit riep veel boze reacties op. Hoewel ik het ook niet eens met haar ben, bleef één argument van haar wel bij mij hangen en dat is dat we door E-nummers minder voedsel zouden hoeven te verspillen. Daar heeft ze...» Watch this vlog

Andere blogs van dit thema: 

Hoe moeten we omgaan met het dilemma van economie versus gezondheid?

Er is een discussie of we nu echt alles moeten doen om onze gezondheid tegen Corona te beschermen, of dat we er juist voor moeten waken om de economie niet teveel te schaden. Ik denk dat deze...» Read this blog

Stappentellers: dè manier om meer te bewegen?

Om ons te stimuleren om meer te bewegen zijn stappentellers bedacht. 10.000 stappen per dag en je beweegt genoeg, is het idee. Ik heb zo’n ding eens uitgeprobeerd en merk dat het ook een heel...» Read this blog

Vlogs van dit thema: 

Technische oplossingen helpen niet om meer te bewegen

Veel mensen die meer willen bewegen maken vaak enthousiast gebruik van allerlei apparaten. Maar ik geloof daar niet zo in. Apparaten kunnen ons wel ondersteunen, maar niet motiveren.» Watch this vlog

Laten we er alles aan doen om mensen hun angst voor het ouder worden weg te nemen

Coöperatie Laatste Wil wilde een zelfdodingspoeder verspreiden waarmee mensen zelf uit het leven kunnen stappen wanneer zij dat willen. Dat mag niet, want het is hulp bij zelfdoding. Dat deze coöperatie dit geprobeerd heeft is niet waar ik me het meest druk om maak. Ik maak me vooral druk om hoe populair dit middel was en dus hoeveel angst er blijkbaar in de samenleving is dat zij niet de...» Watch this vlog