De knutselembryo: klinkt onschuldig, maar is dat het ook? | Belicons

De knutselembryo: klinkt onschuldig, maar is dat het ook?

Geplaatst op: 
dinsdag 18 april 2017

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
De knutselembryo: klinkt onschuldig, maar is dat het ook?

Credits: Berna Sozen, Zernicka-Goetz Lab, Univ. of Cambrige

De laatste tijd horen we regelmatig van nieuwe ontwikkelingen rond embryo’s. Dat roept bij verschillende mensen verschillende reacties op. Voor sommigen kunnen ze niet genoeg onderzoek aan embryo’s doen, omdat ze willen dat er meer gezonde kinderen geboren worden. Maar anderen vinden het maar eng en vragen zich af wat dit voor de toekomst gaat betekenen.

Afgelopen week bleken onderzoekers in staat te zijn om synthetische embryo’s te maken door cellen aan elkaar te zetten. Ethici reageerden geschokt op deze ontwikkeling en riepen de regering op hier goed naar te kijken. Maar ondertussen gaan de onderzoekers wel gewoon door met hun onderzoek. Wat moeten we hiervan denken?
 

Wat houdt dit onderzoek precies in?

Wetenschappers hebben het voor elkaar gekregen om cellen te laten ontwikkelen tot iets wat lijkt op een muizenembryo. Dit deden ze door twee soorten stamcellen bij elkaar te doen en ze bepaalde biochemische signalen te geven.

Deze ontdekking maakt duidelijk dat de cellen nog veel beter met elkaar kunnen communiceren dan de wetenschappers van te voren dachten. Het is alsof ze echt met elkaar aan het praten zijn van ‘jij daarheen en jij daarheen’. Ze deden dit net zoals het bij natuurlijke muizenembryo’s ook gaat.

De onderzoekers zelf zijn niet bang dat er iets fout kan gaan bij dit onderzoek. Zij zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat zulke embryo's zich verder zouden ontwikkelen in een gezonde foetus, omdat er geen volledige dooierzak en placenta zijn. Eén van de onderzoekers hoopt zelfs dat dit op een later moment ook met menselijke stamcellen mogelijk wordt.

Waarom doen ze dit onderzoek?

  • De onderzoekers hopen hierdoor meer te leren over hoe een embryo zich in de eerste stadia ontwikkelt. Dat helpt om beter te begrijpen waarom zoveel zwangerschappen eindigen in het eerste stadium en hoe dit stadium effect kan hebben op andere afwijkingen bij het kind.
  • Er zijn op deze manier geen natuurlijke embryo’s nodig voor dit soort onderzoek.
  • Er zijn op deze manier geen proefdieren nodig voor dit soort onderzoek.
  • Dit kan helpen bij de weefselkweek om het lichaam te repareren bij ziekte.

 

Peiling: Er moeten duidelijke regels komen voor het experimenteren met embryo's

Peiling: Er moeten duidelijke regels komen voor het experimenteren met embryo's

Lees de blog bij deze peiling https://www.belicons.nl/nl/blog/gezonde-foetus

Poll: We need clear rules for experiments with embryos

Poll: We need clear rules for experiments with embryos

Read the blog that goes with this poll https://www.belicons.nl/en/blog/healthy-foetus

Body 2: 

Is dit alleen maar positief?

De onderzoekers zien alleen maar de positieve kanten, maar het is de vraag of de voordelen tegen de mogelijke risico's opwegen. Wat me opvalt, is dat de onderzoekers zeggen dat het ‘onwaarschijnlijk’ is dat dit klompje cellen tot een gezonde foetus zou kunnen uitgroeien. Onwaarschijnlijk is iets heel anders dan onmogelijk.

En als we dan nog een stap verder denken: als ze later ontdekken hoe ze uit deze beginnende embryo’s echte foetussen zouden kunnen maken, dan zouden ze deze kunnen laten ontwikkelen tot mensen. Dat betekent dat ze in staat zullen zijn om mensen te maken met precies die eigenschappen die zij willen dat ze hebben; designer baby’s.

Ik ga er natuurlijk niet vanuit dat deze onderzoekers dat zouden willen doen. Zij willen dit gebruiken voor onderzoek waarmee veel mensen op allerlei manieren geholpen kunnen worden. Maar deze technieken zijn geen geheim, dus mensen die minder goede dingen willen doen kunnen dit wel gebruiken om designer baby’s te maken. Stel dat Noord-Korea dat gaat doen en ze daarmee sterkere militairen bouwen dan welk ander leger ook heeft. Dat kan een flink probleem worden.

Ethici en wetgever lopen steeds achter de feiten aan

Wat me hierbij dwars zit, is dat deze ontwikkelingen gewoon doorgaan en niet hoeven te wachten op de ethici en wetgever die hier kaders voor kunnen stellen. Het zou beter zijn als de ethici en de wetgever samen met biologen zouden nadenken over de mogelijke gevolgen, zowel positief als negatief, en dan bepalen hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Maar nu is het zo dat voordat zij dit uitgedacht hebben, de onderzoekers al een stuk verder zijn met hun technieken. En zo blijft de wet achter de feiten aanlopen.

Nu kunnen we natuurlijk denken dat dit er nu eenmaal bij hoort. Wetenschap levert ons ontzettend veel op en dat gaat gewoon door. Dat de ethici en de wetgever dat niet allemaal kunnen bijhouden, zou niet moeten betekenen dat wetenschappers pas op de plaats zouden moeten maken. Of toch wel?

Wetenschappelijke ontwikkelingen zijn niet per definitie goed

Het voorbeeld dat ik boven noemde van de designer baby’s is een heel reëel voorbeeld en kan hele nare gevolgen hebben. Ethici en andere biologen kunnen mogelijk wel meer voorbeelden noemen van gevaren door deze technologie. Stel dat straks door deze technologische ontwikkeling hele nare dingen gebeuren. En stel dat dan blijkt dat wanneer ze nu even gewacht hadden met het gebruik van deze technieken totdat er duidelijke wetgeving over was, het allemaal veel beter had gegaan. Dan is het natuurlijk erg jammer dat we dat niet hebben gedaan.

We hebben de neiging om te denken dat wetenschappelijke ontwikkelingen altijd maar door moet gaan en toch wel goede dingen zullen opleveren. Maar de atoombom is ook het resultaat van een wetenschappelijke ontwikkeling en de designer baby, als die er ook komt, zal dit dan ook zijn. Dus wetenschap levert ons veel goede dingen op, maar soms zit er iets bij wat minder goed is. Het is daarom belangrijk dat we wetenschappers soms even een halt toeroepen om zeker te stellen dat de ontwikkelingen de goede kant opgaan.

Daarbij denk ik dat we als samenleving meer zouden moeten horen over dit soort ontwikkelingen die zoveel impact op ons kunnen krijgen. Dan kunnen we er een mening over vormen en die bijvoorbeeld gebruiken bij onze keuze bij de volgende verkiezingen. Het gaat immers ook over onze toekomst!

Wat vind jij? Juich jij deze experimenten met knutselembryo's toe? Of denk jij meer aan de mogelijke risico's? Laat het weten, hieronder, of op het forum!

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Bekijk ook de vlog bij deze blog: 

De wetenschap moet soms ook even pas op de plaats maken

In mijn blog schreef ik dat de wetenschap soms ook even pas op de plaats moet maken. Dat voelde wel vreemd omdat de wetenschap ons natuurlijk heel veel heeft gebracht in de afgelopen eeuwen en wie zou dat willen tegenhouden. Toch blijken wetenschappelijke ontwikkelingen niet alleen maar positief te zijn en het daarom goed is als ethici en politici eerst de kans krijgen om er goed over na te...» Watch this vlog

Andere blogs van dit thema: 

Moet er een rol voor huisartsen bij abortussen zijn?

Op het Radio 1 journaal hoorde ik dat minister Schippers de abortuspil ook via de huisarts aan vrouwen wil geven. Daar schrok ik in eerste instantie wel van, want een abortus is nogal wat. Maar...» Read this blog

Heeft de NIPT-test wel meer voor- dan nadelen?

Ik hoorde een filosoof zeggen dat het beter is om minder kinderen met ernstige beperkingen geboren te laten worden. Dat vind ik een heel vreemde uitspraak. Natuurlijk...» Read this blog

Vlogs van dit thema: 

De wetenschap moet soms ook even pas op de plaats maken

In mijn blog schreef ik dat de wetenschap soms ook even pas op de plaats moet maken. Dat voelde wel vreemd omdat de wetenschap ons natuurlijk heel veel heeft gebracht in de afgelopen eeuwen en wie zou dat willen tegenhouden. Toch blijken wetenschappelijke ontwikkelingen niet alleen maar positief te zijn en het daarom goed is als ethici en politici eerst de kans krijgen om er goed over na te...» Watch this vlog

Laten we mensen met beperkingen helpen alles uit zichzelf te halen

De overheid denkt erover na om de NIPT test aan alle zwangere vrouwen te gaan aanbieden. Grote kans dat er dan vrijwel geen kinderen met het downsyndroom geboren zullen gaan worden. Daarom in deze vlog een heel aantal voorbeelden van succesvolle en gelukige mensen met down. Willen we echt dat deze mensen niet mee geboren gaan worden?» Watch this vlog