Helaas legt Kassa de uitleg van de verkopers over de pH waarde van de middelen voor uitwending gebruik niet voor aan de arts in de uitzending. Ik ben benieuwd of ze deze middelen dan beter zou vinden. Maar omdat we dat niet weten, focus ik nu even op de middelen voor de inwendige reiniging.
Het is namelijk door de uitleg van de arts en door de reacties van de producenten wel duidelijk dat inwendige reiniging van de vagina geen goed idee is.
Toch worden deze middelen veelvuldig aangeprezen in vlogs. In deze uitzending van Kassa hebben ze het er verschillende keren over hoe erg het is dat deze vloggers dit doen. Maar ook al zijn zij degenen die deze informatie verspreiden, vind ik niet dat je hen daarvoor de schuld kunt geven. Zij zijn ook in deze tijd geboren waarin we denken dat we nooit schoon genoeg zijn en waarin vloggen heel populair is.
Van geen hygiëne naar teveel hygiëne
Gezonde en ongezonde bacteriën
Ruim een eeuw geleden wisten mensen nog niets over hygiëne. En dat was niet alleen bij arme mensen zo. Denk eens aan het beroemde paleis Schönbrunn in Wenen waar ooit een keizer woonde die over een groot deel van Europa heerste. Dat mooie grote paleis was ooit een onhygiënische smeerboel van binnen. De meeste mensen wisten toen nog niet dat bacteriën ziektes veroorzaken en dat zij van de ene naar de andere persoon overgedragen kunnen worden.
Nu weten we dat wel. Maar in deze tijd schieten we hierin door. Veel mensen douchen elke dag en soms zelfs vaker. Wat we ons dan niet realiseren is dat de meeste bacteriën in en op ons lijf goed zijn en zelfs belangrijk voor onze gezondheid. Dat betekent dat als we te schoon zijn, we minder van deze bacteriën bij ons dragen, en daardoor minder verdediging tegen ziekteverwekkers hebben.
Dat zagen we een paar jaar geleden ook toen darmspoelingen ineens heel populair waren. Het klinkt logisch: je darmen zitten vol bacteriën, we zien dagelijks wat er allemaal uit komt, en daarom klinkt het goed als ze soms even schoongespoeld kunnen worden. Toch is het niet zo, want ook dan haal je veel natuurlijke bescherming weg en heb je juist kans dat je juist problemen gaat krijgen. Te schoon is echt niet goed.
Maar om dit aan mensen uit te leggen is niet eenvoudig. Ons gevoel zegt iets anders. Als we bijvoorbeeld over zouden gaan naar drie keer per week douchen dan zou dat veel gezonder zijn. Maar dan zouden veel van ons zich op de overige vier dagen heel vies voelen. Dus dat verander je niet zomaar.
En dus willen we reinigen, reinigen, reinigen...
En op dat gevoel spelen producenten van reinigingsmiddelen in. Dus, naast de antibacteriële zepen en darmspoelingen, zijn er nu ook de vaginale douches.
Voorheen dacht niemand aan de binnenkant van de vagina. Maar nu producenten van deze producten ineens zeggen dat de vagina ook uit balans kan raken en dat het met deze douches gereinigd kan worden. Dan krijgen vrouwen ineens het idee dat ze ook vies kunnen zijn aan de binnenkant van hun vagina en dan gaan ze deze producten gebruiken.
En aangezien niet alleen deze verkopers hier reclame voor maken, maar vloggers ook, verspreidt deze informatie zich nog sneller.
De snelheid van de verspreiding van ‘kennis’
Op dit moment kunnen we ontzettend snel met elkaar communiceren en dus ook snel veel te weten komen. Als ik me niet lekker voel dan kan ik even snel op Internet kijken en zien wat het zou kunnen zijn en wat ik er aan zou kunnen doen. Heel handig. Maar dit heeft ook nadelen. Wat als ik verkeerde informatie lees? Dan zou ik iets kunnen doen wat helemaal niet zo verstandig is
Dat zien we dus ook in vlogs over vaginale douches gebeuren. Er zit geen kwade wil achter, juist niet. Deze vloggers doen wat zij denken dat goed is. Juist daarom heeft het dus ook geen zin om de vloggers hiervan de schuld te geven. Willen we hier echt iets aan doen? Dan zullen we aan de volgende dingen moeten denken:
-
Mensen kritisch leren zijn over ‘feiten’ op Internet
Dit geldt niet alleen voor informatie uit vlogs, maar voor nepnieuws in het algemeen. Je kunt tegenwoordig van alles roepen en als het spectaculair genoeg klinkt, dan zijn er heel wat mensen die het geloven. We moeten dus leren dat niet alles wat we op Internet lezen waar is. Willen we iets met meer zekerheid weten? Dan moeten we naar een website of een persoon die er verstand van heeft.
De vaginale douches zijn medisch en dus is een arts een heel goede bron. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de site van het Nederlandse Huisartsen Genootschap of stuur ze een mail. Je kunt het ook aan je eigen huisarts vragen.
-
Leren dat we ook te schoon kunnen zijn
Net zoals mensen vroeger moesten leren wat hygiëne is zodat ze gezonder konden gaan leven, moeten wij nu gaan leren dat te schoon ook niet goed is. Daar zou op scholen meer aandacht voor moeten zijn. Maar het zou ook goed zijn als bijvoorbeeld verkopers in drogisterijen hier meer voorlichting over zouden geven. Want het is nou eenmaal zo dat we niet alles onthouden wat we als kind horen.
-
Hogere standaarden voor goedkeuring van de EU
Het is een vreemd idee dat deze producten tot infectieziekten kunnen leiden en toch de goedkeuring van de EU hebben gekregen. Bij veel meer producten is het zo dat ze eigenlijk niet gezond zijn, maar dat ze toch goedgekeurd worden. De standaarden van de EU zouden dus veel verder omhoog moeten, zodat we erop kunnen vertrouwen dat wat hun goedkeuring krijgt niet slecht voor ons is.
Wat denk jij? Vind jij wel dat vloggers meer onderzoek moeten doen? Of zie jij nog andere manieren om de verspreiding van verkeerde informatie tegen te gaan? Laat het weten, hieronder, of op het forum!
Wat zijn jouw ideeën?