Ik denk dat veel mensen die lezen dat alcohol geen vervanger kan zijn voor paracetamol, dat nogal vanzelfsprekend vinden. Ze zullen het lezen, even lachen en vervolgens iets anders gaan doen. Paracetamol en bier lijken twee uitersten. Het eerste kun je bij de apotheek kopen als je ziek bent en schrijft de dokter soms voor als je extreem veel pijn hebt. Het tweede nemen mensen vooral als ze gaan feesten en plezier hebben. Maar toch zijn er meer overeenkomsten dan je op het eerste gezicht denkt.
Alcohol en paracetamol: tegenpolen?
-
Bijwerkingen
Als je zo nu en dan een paracetamolletje neemt dan is de kans klein dat je daar last van krijgt. Maar als je teveel neemt, of lange tijd de hoogste dosering neemt, dan heb je kans dat je er leverproblemen van gaat krijgen en daar kun je dood aan gaan.
Bij alcohol gebeurt precies hetzelfde. Zo nu en dan een drankje met alcohol erin is niet zo erg, maar als je teveel drinkt, in één keer of elke dag best veel, dan heeft ook dit allerlei negatieve effecten. Veel meer trouwens dan paracetamol, maar uiteindelijk kunnen de gevolgen van beide fataal zijn.
-
Verslavend
Mensen nemen paracetamol omdat ze ergens pijn hebben. Maar het kan gebeuren dat ze op gegeven moment niet meer zonder kunnen. Mensen krijgen bijvoorbeeld als bijwerking hoofdpijn, nemen daar weer paracetamol tegen en komen zo in een vicieuze cirkel terecht waardoor ze paracetamol blijven slikken. Je kunt dus niet alleen aan alcohol, maar ook aan paracetamol verslaafd raken.
-
Pijnstillend
En nu blijkt dus dat ze beide een pijnstillende werking hebben. Het is de onderzoekers van het bovengenoemde onderzoek opgevallen dat mensen die veel pijn hebben soms ook teveel gaan drinken. Ze vragen zich nu af of de pijnstillende werking van alcohol hier iets mee te maken heeft.
In beide gevallen kan het zijn dat je hierdoor de oorzaak niet aanpakt. Als je alcohol neemt om pijn niet te voelen, maar je gaat niet met je pijn naar de huisarts en je vraagt je überhaupt niet af waarom je pijn hebt, dan moet je de alcohol blijven nemen, de pijn weg te houden. En zo kom je bij de nare bijwerkingen en verslaving terecht.
Hetzelfde met paracetamol. Sommige mensen grijpen heel snel naar een pijnstiller (kan ook een andere dan paracetamol zijn) zonder zich af te vragen waarom ze zo’n pijn hebben. Heb je te lang achter de computer gezeten? Heb je teveel koffie gedronken? Slaap je te weinig? Dan moet je daar iets aan doen. Anders blijf je pijnstillers nemen en worden je problemen alleen maar groter.
Uit onze normale denkpatronen stappen
Als mensen hebben we de neiging om alles in categorieën in te delen. Bijvoorbeeld iets wat goed of slecht is. Iemand die negatief in het nieuws geweest is, zullen we niet snel als positief gaan beoordelen als diegene zich anders gaat gedragen. Die zit nu eenmaal in de categorie 'fout'.
Zo ook of iets vrolijk is of niet. Denk aan bloemen. Als je vaak bloemen in huis hebt om je huis op te fleuren of graag bloemen aan anderen geeft, dan horen bloemen bij jou in de categorie ‘fijn’ of ‘geluk’ en krijg je meteen al een fijn gevoel als je bloemen ziet. Maar mensen die een aantal begrafenissen of crematies achter de rug hebben zullen bloemen aan ‘rouw’ en ‘dood’ koppelen en worden helemaal niet vrolijk als ze een bloemenstalletje zien.
Hetzelfde voelen we bij paracetamol en bier. Paracetamol hoort bij ‘ziek zijn’, bier bij ‘feesten’. Tegenovergestelde categorieën en dus kunnen overeenkomsten daartussen eigenlijk niet bestaan. Dat maakt het juist leuk om er overeenkomsten tussen te zoeken, maar lastig om die ook serieus te nemen.
Maar toch is dat wel belangrijk. Van alcohol weet iedereen dat je het met mate moet drinken. Maar pijnstillers met mate nemen, dat hoor je niet vaak. Juist bij ‘ziek zijn’ denken we dat ‘meer’ alleen maar goed is. Denk aan uitrusten. Als je ziek bent en je moet uitrusten, dan hoor je de dokter niet zeggen: ‘rust, maar met mate’. Als je een wond hebt en je wilt er ontsmettingsmiddel op doen om infecties te voorkomen, dan staat er niet op de verpakking: ‘ontsmet, maar met mate’. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Feesten moet met mate, bij genezen lijkt meer juist goed.
Dat we deze categorieën maken is dus wel handig, ze helpt ons dingen beter te onthouden en sneller te begrijpen. Maar ze hebben ook nadelen, omdat ze ons ervan kunnen weerhouden om overeenkomsten tussen verschillende categorieën te zien en serieus te nemen. Dus ook al is dit een grappig onderzoek, het geeft ons ook een belangrijke les: pijn is niet verkeerd, maar een teken dat ons lichaam iets tegen ons probeert te vertellen. Luister daarnaar, voordat je naar de pijnstillers grijpt, zowel alcohol als pijnstillers.
Hoe denk jij hierover? Gebruik jij veel pijnstillers? Of juist helemaal niet? Laat het weten, hieronder, of op het forum!
Wat zijn jouw ideeën?