Bier, een alternatief voor paracetamol? | Belicons

Bier, een alternatief voor paracetamol?

Geplaatst op: 
maandag 1 mei 2017

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
Bier, een alternatief voor paracetamol?

Gisteren las ik wel een heel bijzondere uitspraak op de website van de NOS. Bier zou ook een goede pijnbestrijder zijn. Ik kan me voorstellen dat dit wel veel mensen aanspreekt. Bier op doktersadvies. Dat zou mooi zijn! Maar tegelijkertijd werd er ook gezegd dat dit op langere termijn wel problemen zou opleveren.

Ik denk dat de meeste mensen wel zullen begrijpen dat alcohol niet zomaar een vervanger van paracetamol kan zijn en erom zullen lachen. Maar toch vraag ik me af in hoeverre bier echt een betere pijnstiller is. Of andersom: is het zo dat iets als paracetamol altijd beter is dan bier als pijnstiller? Wat zegt het onderzoek nu echt?

Bier als pijnstiller?

Dit was niet zomaar een klein onderzoekje. Er zijn 18 studies gedaan waaraan in totaal 404 mensen mee hebben gedaan. De deelnemers waren mensen met chronische pijn, dus het gaat om mensen die echt weten wat pijn is. Hoewel in de titel ‘bier’ staat, gaat het in dit onderzoek over wat alcohol in het algemeen met pijn doet.

Sommige mensen kregen een drankje met alcohol en anderen kregen iets vergelijkbaars zonder alcohol. De mensen die wel alcohol kregen ervoeren ongeveer een kwart minder pijn. Uit het onderzoek is nog niet gebleken of de alcohol de pijn echt wegneemt, of dat de mensen die alcohol kregen gewoon minder bewust van de pijn zijn. In andere woorden: doet het iets met de zenuwen of met de hersenen? Dat gaan de onderzoekers nu verder onderzoeken. Het effect was in ieder geval sterker dan bij paracetamol.

Het idee achter dit onderzoek is om uiteindelijk een pijnstiller zonder bijwerkingen te maken. Dat zou een hele vooruitgang zijn.
 

Peiling: Paracetamol is een betere pijnbestrijder dan bier

Peiling: Paracetamol is een betere pijnbestrijder dan bier

Poll: Paracetamol is a better pain killer than beer

Poll: Paracetamol is a better pain killer than beer

Read the blog that goes with this poll https://www.belicons.nl/en/blog/pain-relief

Body 2: 

Ik denk dat veel mensen die lezen dat alcohol geen vervanger kan zijn voor paracetamol, dat nogal vanzelfsprekend vinden. Ze zullen het lezen, even lachen en vervolgens iets anders gaan doen. Paracetamol en bier lijken twee uitersten. Het eerste kun je bij de apotheek kopen als je ziek bent en schrijft de dokter soms voor als je extreem veel pijn hebt. Het tweede nemen mensen vooral als ze gaan feesten en plezier hebben. Maar toch zijn er meer overeenkomsten dan je op het eerste gezicht denkt.

Alcohol en paracetamol: tegenpolen?

 1. Bijwerkingen

  Als je zo nu en dan een paracetamolletje neemt dan is de kans klein dat je daar last van krijgt. Maar als je teveel neemt, of lange tijd de hoogste dosering neemt, dan heb je kans dat je er leverproblemen van gaat krijgen en daar kun je dood aan gaan.

  Bij alcohol gebeurt precies hetzelfde. Zo nu en dan een drankje met alcohol erin is niet zo erg, maar als je teveel drinkt, in één keer of elke dag best veel, dan heeft ook dit allerlei negatieve effecten. Veel meer trouwens dan paracetamol, maar uiteindelijk kunnen de gevolgen van beide fataal zijn.

 2. Verslavend

  Mensen nemen paracetamol omdat ze ergens pijn hebben. Maar het kan gebeuren dat ze op gegeven moment niet meer zonder kunnen. Mensen krijgen bijvoorbeeld als bijwerking hoofdpijn, nemen daar weer paracetamol tegen en komen zo in een vicieuze cirkel terecht waardoor ze paracetamol blijven slikken. Je kunt dus niet alleen aan alcohol, maar ook aan paracetamol verslaafd raken.

 3. Pijnstillend

  En nu blijkt dus dat ze beide een pijnstillende werking hebben. Het is de onderzoekers van het bovengenoemde onderzoek opgevallen dat mensen die veel pijn hebben soms ook teveel gaan drinken. Ze vragen zich nu af of de pijnstillende werking van alcohol hier iets mee te maken heeft.

  In beide gevallen kan het zijn dat je hierdoor de oorzaak niet aanpakt. Als je alcohol neemt om pijn niet te voelen, maar je gaat niet met je pijn naar de huisarts en je vraagt je überhaupt niet af waarom je pijn hebt, dan moet je de alcohol blijven nemen, de pijn weg te houden. En zo kom je bij de nare bijwerkingen en verslaving terecht.

  Hetzelfde met paracetamol. Sommige mensen grijpen heel snel naar een pijnstiller (kan ook een andere dan paracetamol zijn) zonder zich af te vragen waarom ze zo’n pijn hebben. Heb je te lang achter de computer gezeten? Heb je teveel koffie gedronken? Slaap je te weinig? Dan moet je daar iets aan doen. Anders blijf je pijnstillers nemen en worden je problemen alleen maar groter.

Uit onze normale denkpatronen stappen

Als mensen hebben we de neiging om alles in categorieën in te delen. Bijvoorbeeld iets wat goed of slecht is. Iemand die negatief in het nieuws geweest is, zullen we niet snel als positief gaan beoordelen als diegene zich anders gaat gedragen. Die zit nu eenmaal in de categorie 'fout'.

Zo ook of iets vrolijk is of niet. Denk aan bloemen. Als je vaak bloemen in huis hebt om je huis op te fleuren of graag bloemen aan anderen geeft, dan horen bloemen bij jou in de categorie ‘fijn’ of ‘geluk’ en krijg je meteen al een fijn gevoel als je bloemen ziet. Maar mensen die een aantal begrafenissen of crematies achter de rug hebben zullen bloemen aan ‘rouw’ en ‘dood’ koppelen en worden helemaal niet vrolijk als ze een bloemenstalletje zien.

Hetzelfde voelen we bij paracetamol en bier. Paracetamol hoort bij ‘ziek zijn’, bier bij ‘feesten’. Tegenovergestelde categorieën en dus kunnen overeenkomsten daartussen eigenlijk niet bestaan. Dat maakt het juist leuk om er overeenkomsten tussen te zoeken, maar lastig om die ook serieus te nemen.

Maar toch is dat wel belangrijk. Van alcohol weet iedereen dat je het met mate moet drinken. Maar pijnstillers met mate nemen, dat hoor je niet vaak. Juist bij ‘ziek zijn’ denken we dat ‘meer’ alleen maar goed is. Denk aan uitrusten. Als je ziek bent en je moet uitrusten, dan hoor je de dokter niet zeggen: ‘rust, maar met mate’. Als je een wond hebt en je wilt er ontsmettingsmiddel op doen om infecties te voorkomen, dan staat er niet op de verpakking: ‘ontsmet, maar met mate’. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Feesten moet met mate, bij genezen lijkt meer juist goed.

Dat we deze categorieën maken is dus wel handig, ze helpt ons dingen beter te onthouden en sneller te begrijpen. Maar ze hebben ook nadelen, omdat ze ons ervan kunnen weerhouden om overeenkomsten tussen verschillende categorieën te zien en serieus te nemen. Dus ook al is dit een grappig onderzoek, het geeft ons ook een belangrijke les: pijn is niet verkeerd, maar een teken dat ons lichaam iets tegen ons probeert te vertellen. Luister daarnaar, voordat je naar de pijnstillers grijpt, zowel alcohol als pijnstillers.

Hoe denk jij hierover? Gebruik jij veel pijnstillers? Of juist helemaal niet? Laat het weten, hieronder, of op het forum!

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Bekijk ook de vlog bij deze blog: 

Waarom zijn we zo positief over pijnstillers?

Als iemand pillen neemt om diep in de nacht door te kunnen feesten, dan keuren veel mensen dat wel af. Maar als iemand gewoon te weinig slaapt en daardoor hoofdpijn neemt en daar pijnstillers neemt dan vinden we dat niet vreemd. Dit heeft te maken met hoe we in ons hoofd alles automatisch in categorieën indelen. Mijn voorstel: laten we geen slaaf van onze categorieën zijn en deze bewust...» Watch this vlog

Andere blogs van dit thema: 

Hoe moeten we omgaan met het dilemma van economie versus gezondheid?

Er is een discussie of we nu echt alles moeten doen om onze gezondheid tegen Corona te beschermen, of dat we er juist voor moeten waken om de economie niet teveel te schaden. Ik denk dat deze...» Read this blog

Stappentellers: dè manier om meer te bewegen?

Om ons te stimuleren om meer te bewegen zijn stappentellers bedacht. 10.000 stappen per dag en je beweegt genoeg, is het idee. Ik heb zo’n ding eens uitgeprobeerd en merk dat het ook een heel...» Read this blog

Vlogs van dit thema: 

Technische oplossingen helpen niet om meer te bewegen

Veel mensen die meer willen bewegen maken vaak enthousiast gebruik van allerlei apparaten. Maar ik geloof daar niet zo in. Apparaten kunnen ons wel ondersteunen, maar niet motiveren.» Watch this vlog

Laten we er alles aan doen om mensen hun angst voor het ouder worden weg te nemen

Coöperatie Laatste Wil wilde een zelfdodingspoeder verspreiden waarmee mensen zelf uit het leven kunnen stappen wanneer zij dat willen. Dat mag niet, want het is hulp bij zelfdoding. Dat deze coöperatie dit geprobeerd heeft is niet waar ik me het meest druk om maak. Ik maak me vooral druk om hoe populair dit middel was en dus hoeveel angst er blijkbaar in de samenleving is dat zij niet de...» Watch this vlog