Voor sommige mensen klinkt dit misschien als een goede behandeling. Ze veranderen niet alleen het lichaam van deze vrouwen, maar zetten ze ook op dieet, geven ze een fitnessprogramma en psychische hulp. Op zich is het goed dat het niet alleen gaat om het verbeteren van de buitenkant, maar desondanks ben ik nog steeds geen fan van dit programma. Betekent dat dat ik sowieso tegen plastische chirurgie ben?
Het nut van plastische chirurgie
Ik kan me verschillende voorbeelden herinneren van mensen waarbij plastische chirurgie echt zou kunnen helpen om hun leven te verbeteren. Ik zag een keer een meisje op tv die maar één borst had. Dat het dan helpt om er een borst bij te krijgen kan iedereen zich voorstellen. Ik zag ook een vrouw die een ooglid had die zo over haar oog heen zat, dat ze met dat oog bijna niets kon zien. Dat ooglid maakt het leven van deze vrouw heel moeilijk en dan moet daar natuurlijk wat aan gedaan worden. En denk aan slachtoffers van branden. Voor al deze mensen kan plastische chirurgie heel wat betekenen.
Plastische chirurgie is dus niet per se verkeerd. In de genoemde gevallen is het ‘foutje’ van het lichaam ook de oorzaak van de problemen. Dus wanneer een arts een ingreep bij deze mensen doet, dan wordt meteen de oorzaak aangepakt en is het probleem daarmee opgelost.
Hoe zit dat met de twee vrouwen? Erica is dik geweest en veel afvallen laat inderdaad sporen op het lichaam na. Daar kan plastische chirurgie iets aan doen. Maar Sylvia is een mooie vrouw, maar ziet dat zelf niet in. Zij heeft allerlei psychische problemen en plastische chirurgie geven haar misschien even een goed gevoel, maar de kans dat dat blijvend is, is heel klein.
Wat is het doel: oorzaken aanpakken of verbeteren?
Zou dit programma vooral de oorzaak aanpakken en eventueel plastische chirurgie toepassen wanneer dat echt nodig is, dan is er niets mis mee. Het programma Obese is hier ook een goed voorbeeld van. De deelnemers van Obese moesten hard werken en kregen therapie om af te vallen. Alleen als ze aan het einde van het traject ver genoeg afgevallen waren, werden de overtollige huidplooien door plastische chirurgen weggehaald. Deze trajecten duurden ook nog eens een jaar, niet maar drie maanden.
Wat gaat er verkeerd in The Swan?
-
De plastische chirurgie staat centraal, niet het eetpatroon en de therapie
Ze nemen niet alleen Erica’s overtollige huid weg, maar ze veranderen meteen ook haar gezicht en nek. Hetzelfde gebeurt bij Sylvia. Ze zegt dat ze zichzelf te dik voelt en dat ze haar oren niet mooi vindt. Maar vervolgens veranderen ze nog veel meer aan haar gezicht. Dus beide vrouwen hebben al problemen en denken dat dit oplost kan worden door een aantal veranderingen aan hun lichaam. En de arts maakt dit alleen maar erger door te suggereren dat er nog meer moet gebeuren dan de vrouwen al dachten.
Ik kan me voorstellen dat als de makers van The Swan eerst hadden onderzocht of plastische chirurgie echt een langdurige oplossing zou zijn voor de problemen waar de vrouwen mee kwamen, dat het programma dan iets positiefs aan hun leven zou kunnen toevoegen. Maar dat gaat niet door ze alleen maar meer problemen aan te praten.
-
Een dieet van 1200 calorieën per dag is veel te weinig
De vrouwen krijgen ook een crashdieet aangeboden. Dat betekent dat ze veel te weinig eten en daardoor snel afvallen. Dat ze hierdoor afvallen en ze er tijdens de laatste uitzending goed uitzien is logisch. Maar het is niet goed om dit lange tijd vol te houden, zeker niet in combinatie met fitness.
Mensen die willen afvallen zien calorieën vaak als hun vijand. Maar dat zijn ze niet, het is namelijk energie waardoor we de dag kunnen doorkomen. Daarbij, als je genoeg en gezond eet, dan krijg je daarbij ook allerlei vitaminen en mineralen binnen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. En met een crashdieet van 1200 calorieën krijg je echt te weinig voedingsstoffen binnen. Na het dieet zul je weer meer moeten eten en dan kom je weer net zo hard aan.
Het enige wat helpt om gewicht te verliezen zonder dat het terugkomt, is langdurig gezond eten en daarbij genoeg bewegen. Dan val je langzaam af, maar je blijft er gezond bij en hebt stuk minder kans dat je weer aankomt.
-
Wat zegt dit alles tegen de kijkers?
Zoals ik aan het begin van deze blog al zei, zijn de deelnemers van The Swan wel heel erg blij met hoe ze er aan het einde uitzien. Dit effect wordt versterkt doordat ze op de foto’s voor de behandeling extra lelijk gemaakt worden en chagrijnig kijken. Maar op de foto's na de behandeling krijgen ze een mooie jurk aan, de juiste make-up en hebben ze een mooie lach. Zo zien ze er al zonder enige behandeling mooier uit.
Door hun blijdschap lijkt het alsof de plastische chirurgie ze zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant heeft veranderd. Dan verbaas ik me niet dat steeds meer mensen, en in het bijzonder jongeren, iets aan zichzelf willen veranderen. Jongeren zitten precies in de fase dat ze enorm aan zichzelf twijfelen en als je dan zoiets ziet en je hebt de mogelijkheid om iets aan jezelf te veranderen, dank denk je snel: 'Waarom niet?' Naat het niet, dan schaadt het niet.
Wat ze niet laten zien is dat het geen eenmalige ingrepen zijn. Als je eraan begint, dan zul je vaker onder het mes moeten. Daarbij werkt het ook verslavend. Als je eenmaal iets aan jezelf verandert wat niet echt noodzakelijk was, dan zie je later weer iets anders dat je niet mooi vindt. Helemaal als je niemand hebt die je helpt om gezond te eten, te bewegen en die je van je psychische problemen afhelpt.
Wat betekent dit voor ons?
Wat me opvalt, is dat veel mensen juist heel erg tegen dit soort tv programma’s zijn en er niets van willen weten. Maar dat lost ook niets op. Het is gewoon een feit dat steeds meer jongeren iets aan zichzelf laten veranderen, zonder dat ze beseffen wat dit voor hun toekomst betekent.
Dit moeten we ons allemaal aantrekken, want een belangrijke oorzaak hiervoor ligt in onze samenleving en we kunnen er allemaal aan bijdragen om dat te veranderen. Denk aan al die gefotoshopte foto’s van modellen en aan al die sterren die ook van alles aan zichzelf laten veranderen. Dat willen veel jongeren dan ook. Maar denk ook aan de eettentjes, overal worden we verleidt om teveel te eten. Veel volwassenen eten teveel en bewegen te weinig worden daardoor te zwaar. Jongeren nemen die leefstijl over, worden ook te zwaar en willen dat vet weg laten halen. Dat doen ze dan ook steeds meer, omdat ze daar in deze tijd daar ook de mogelijkheid voor hebben.
Het is belangrijk dat we leren wat gezond is en hoe je dat wordt en blijft. Als iemand echt een probleem heeft waarbij de oorzaak met plastische chirurgie opgelost kan worden, dan is dat natuurlijk goed. Maar wanneer het om verbeteren gaat, dan schiet diegene er op lange duur niets mee op. Als we dat als volwassenen leren, dan kunnen we het aan jongeren uitleggen en aan hen voorleven.
Wat vind jij? Zijn programma's waarin plastische chirurgie wordt verheerlijkt een probleem? Of geven ze, volgens jou, mensen de mogelijkheid om hun leven te verbeteren? Laat je mening weten, hieronder, of op het forum!
Wat zijn jouw ideeën?