Meer herkenning, meer gezag?
Wat mij aan alle voors en tegens vooral opvalt, zijn de argumenten rond gezag. Volgens sommigen versterkt het uiten van eigen overtuigingen juist gezag van de agent, volgens anderen doet het er afbreuk aan en volgens weer anderen maakt het niets uit.
Gezag is de laatste jaren wel steeds meer een probleem voor politie en andere hulpverleners. Mensen hebben geen gezag meer voor hen. Mij lijkt het dat wanneer ze daar iets aan willen doen, ze zeker alle persoonlijke overtuigingen achterwege moeten laten. Stel dat een agente met een hoofddoek een PVV aanhanger wil aanhouden of terecht spreken. De kans is groot dat er dan juist een discussie over die hoofddoek en de Islam ontstaat en dat willen we nou juist niet. De agent treedt alleen namens de overheid op en namens niemand anders.
Het argument van veel voorstanders is dan juist dat wanneer mensen zich met de agent kunnen identificeren, bijvoorbeeld als moslim, ze beter naar hen gaan luisteren. Dat vind ik een eng argument, want dan lijkt het erop dat agenten vooral mensen uit hun eigen groepering zouden moeten aanspreken. En dat kan ertoe leiden dat jongeren met een migratieachtergrond nog minder respect krijgen voor agenten zonder migratieachtergrond. Dat moeten we niet willen. Ze moeten luisteren naar het uniform ongeacht wie erin zit.
Dat diversiteit onder de politie belangrijk is, is natuurlijk waar. Maar het is een andere discussie of je dit ook in het uniform moet uitstralen. Omgekeerd kan het ook juist druk op de agentes leggen. Islamitische mannen kunnen de agentes dan aanspreken op hun cultuur en zeggen dat ze bepaald gedrag gewoon moeten toestaan. Door er uniform uit te zien kunnen ze zich distantiëren van alle culturen en achter de wet gaan staan.
Maar in andere landen werkt het wel
Ook al zullen veel mensen het doel van het uniform wel begrijpen, dan roept dat natuurlijk wel de vraag op waarom het in andere landen dan wel werkt om een hoofddoek een onderdeel van het politieuniform te laten zijn. Ik denk dat dat ermee te maken heeft dat niet elke samenleving hetzelfde is. Op dit moment is er veel spanning rond de Islam in Nederland. Sommige mensen denken dat alle moslims tegen onze westerse samenleving zijn. Veel mensen zijn bang dat Nederland over 50 jaar een moslimland is. Dat geeft allemaal spanning.
In zo’n context helpt het niet om hoofddoeken bij de politie toe te gaan staan. Het legt alleen maar meer druk op de al verhitte discussie. Er zijn veel mensen die ervan overtuigd zijn dat straks alle vrouwen in Nederland verplicht zijn om een hoofddoek te gaan dragen. Dit zou die angst alleen maar bevestigen. Het is eerst belangrijk dat de discussie wat afkoelt en pas dan ontstaat er ruimte om te praten over hoe we omgaan met iets als een hoofddoek bij de politie.
Mochten er over een aantal jaren geen problemen zijn rond het gezag van agenten en mocht het debat rond Islam dan goed afgekoeld zijn, dan is de hoofddoek misschien iets wat een agente kan gaan dragen.
Eerst meer onderzoek
De politie zegt dat ze eerst meer onderzoek willen doen voordat ze met een mening hierover komen. En dat lijkt me heel goed.
Er zijn allerlei voor- en tegenargumenten om te onderzoeken en af te wegen. Houdt het verbod op religieuze uitgingen moslima’s echt tegen om te solliciteren bij de politie? Wat doet een hoofddoek echt met het gezag van de agent? Zijn er andere manieren om het politiekorps diverser te maken? Laten we de politie de tijd geven om zulke vragen eerst goed te onderzoeken. Dan kunnen we er op een later moment een veel betere discussie over voeren.
Hoe denk jij hierover? Kunnen agenten ooit hoofddoeken gaan dragen? Of zouden ze dat, volgens jou, misschien nu al kunnen doen? Of ben jij faliekant tegen? Laat het weten, hieronder, of op het forum!
Wat zijn jouw ideeën?