Kunnen we de tabaksindustrie hun macht afnemen? | Belicons

Kunnen we de tabaksindustrie hun macht afnemen?

Geplaatst op: 
dinsdag 2 januari 2018

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
Kunnen we de tabaksindustrie hun macht afnemen?

Fotograaf: M.Minderhoud at nl.wikipedia

Aan het einde van het jaar zijn er een aantal onderwerpen die steeds weer terugkomen, zoals stoppen met roken. Maar dit jaar is er iets bijzonders gebeurd, namelijk dat advocaat Bénédicte Ficq namens een aantal rokers en ex-rokers de tabaksindustrie heeft aangeklaagd voor moord. Dat klinkt heel zwaar, maar aan de andere kant maken ze een product waarvan ze weten dat er heel veel gebruikers bij normaal gebruik aan doodgaan.

Ficq was ook één van de mensen die over de tabaksindustrie vertelden in twee reportages van Radar over de macht van deze industrie. Hier vind je deel 1 en hier deel 2.  Deze reportages vond ik erg goed, maar tegelijkertijd voelden ze ook een beetje ongemakkelijk aan.

Het is natuurlijk heel goed dat ze proberen om de tabaksindustrie te ontmaskeren als het gaat om hun pogingen om zoveel mensen aan het roken te krijgen. Maar ze schilderden de tabaksindustrie als zo machtig af dat ik me afvraag of ze hen op deze manier niet teveel op een voetstuk zetten.

Natuurlijk hebben ze veel macht, maar volgens mij hebben ze deze macht alleen omdat ze die krijgen. Als we als samenleving als geheel besluiten dat we in 2018 hun macht steeds verder gaan afbouwen, dan gaat dat ook gebeuren. Of in andere woorden: misschien hebben ze wel veel macht, maar ik denk niet dat wij daar machteloos tegenover staan. Of zie ik dit te simpel?

De reportages ‘De macht van de tabaksindustrie’

 1. Macht over gebruikers:
  • Ze proberen vooral jongeren aan het roken te krijgen, want wanneer je jong begint dan wordt het roken veel meer een onderdeel van wie je bent. Dat geeft ze macht over deze mensen, want voor hen zal het veel moeilijker zijn om te kunnen stoppen.
  • Ze maken sigaretten steeds verslavender door er allerlei stoffen aan toe te voegen, waaronder ook giftige chemicaliën. Al na 7 seconden voel je de effecten van een sigaret en verlang je er weer snel naar terug.
 2. Macht over de klokkenluiders en beleidsmakers:
  • Ze bedreigen de mensen die tegen hen vechten. Zo werd biochemicus en klokkenluider Jeffrey Wigand door hen bedreigd en aangeklaagd. Ze hebben ook een dossier over elke Europarlementariër zodat ze weten hoe ze hem of haar kunnen bespelen en eventueel bedreigen.
  • Ze misleiden politici en andere beleidsmakers met valse argumenten van waarom veel antirook maatregelen niet zouden helpen. Voorbeelden van zulke valse argumenten zijn dat zulke maatregelen bijvoorbeeld alleen maar smokkel in de hand zouden werken. Of dat een verbod op sigaretten een hellend vlak zou zijn, want tja dan is chocolade het volgende wat we zouden willen verbieden. Of ze stellen dat verbieden niet helpt, maar dat er juist meer voorlichting nodig is.
 3. Macht over zowel consument als beleidsmakers:
  • Ze hebben de macht om zelf de hoeveelheid teer en nicotine dat uit hun sigaretten komt te meten. Ook mogen ze meebeslissen over wat de toegestane waarden zijn en hoe deze gemeten en gecontroleerd worden. Deze metingen doen ze op een manier zodat de waardes een stuk lager uitvallen dat wat de gebruiker werkelijk binnen krijgt.
  • Naar buiten toe laten ze zich van hun goede kant zien. Bijvoorbeeld door geld uit te geven om smokkel tegen te gaan. Zo lijkt het dat ze goed bezig zijn en ook willen dat roken goed gereguleerd wordt. Dit geeft ze macht omdat mensen een positief beeld van ze krijgen en ze daardoor gewoon hun gang laten gaan.
    

Peiling: De tabaksindustrie moet harder aangepakt worden door de overheid

Peiling: De tabaksindustrie moet harder aangepakt worden door de overheid

Lees de blog bij deze peiling https://www.belicons.nl/nl/blog/tabak-wet

Poll: The government should be tougher on the tobacco industry

Poll: The government should be tougher on the tobacco industry

Lees de blog bij deze peiling https://www.belicons.nl/en/blog/tobacco-law

Body 2: 

Ik kan natuurlijk niet ontkennen dat het schokkend is als alles wat hierboven staat klopt. Als de tabaksindustrie werkelijk zo’n grote vinger in de pap heeft bij het maken van beleid op sigaretten dan is dat natuurlijk een heel verkeerde zaak. Maar toch is mijn ongemakkelijke gevoel nog niet weg en dat komt omdat de volgende vragen me dwarszitten:

 • Waar is de onafhankelijke wetenschap?

  Er wordt in deze reportages verteld over de lobbypraktijken van de tabaksindustrie. Lobbyisten weten met valse argumenten en misleidende cijfers antitabaksmaatregelen uit het hoofd van politici te praten. Maar politici weten toch ook dat wat lobbyisten zijn en dat hun enige doel is om meer te kunnen verkopen. Waarom gaan politici dan niet naar onafhankelijke onderzoekers om te vragen of zij willen onderzoeken welke maatregel welk effect heeft?

  Het is algemeen bekend dat voorlichting niet het sterkste middel is om ons gedrag te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan alle voorlichtingsfilmpjes over het gevaar van vuurwerk. Ondanks al die filmpjes zijn we elk jaar weer heel veel ongelukken door vuurwerk. Het is goed dat er voorlichtingsfilmpjes zijn, maar we veranderen ons gedrag er niet snel door. Maar wat werkt dan wel? Dat kunnen onafhankelijke wetenschappers vertellen, lobbyisten hebben een heel ander doel.

 • Waarom mag de tabaksindustrie nog steeds lobbyen?

  Ik denk dat de meeste mensen ook vreemd opkijken van het idee dat de tabakslobby nog gewoon bestaat. Het zijn mensen die bewust een dodelijk product op de markt brengen. Die horen niet te lobbyen! Er moet juist alles aan gedaan worden om hen te stoppen.

  Als politici zouden besluiten dat de tabaksindustrie niet meer mag lobbyen en beschouwd wordt als een industrie waar we vanaf moeten en als rechters zich durven uit te spreken tegen de tabaksindustrie, dan gaat hun macht echt afnemen.

 • Waar gaat het geld naartoe dat de overheid aan accijns op sigaretten verdient?

  Als de overheid verdiend aan sigaretten dan is het ook moeilijker voor hen om het roken echt te ontmoedigen, want wanneer iedereen zou stoppen dan missen ze ineens veel geld.

  Maar dat hoeft niet zo te zijn. Ze kunnen ook al het geld dat ze opbrengen door accijns op sigaretten stoppen in maatregelen tegen roken. Dan missen ze niets als mensen massaal stoppen, maar hebben ze tot die tijd wel genoeg geld om een einde te maken aan deze verslaving.

Dus hoewel de tabaksindustrie inderdaad misdadig bezig is en veel macht heeft, kan deze macht hen ook zo ontnomen worden. Hoe? Op de volgende manieren:

 • Vooral wanneer politici daartoe beslissen. Zij kunnen door naar onafhankelijke wetenschappers te luisteren en de tabaksindustrie buiten te sluiten goede maatregelen en wetten bedenken en invoeren.

  Dit betekent dus dat dit alleen kan werken als politici echt beslissen om een einde aan het roken te gaan maken. Er wordt nogal eens geroepen dat mensen wel de keuze moeten kunnen hebben om te roken als zij dat willen. Daar moeten ze de vrijheid in hebben. Maar juist omdat roken zo schadelijk is moeten mensen ertegen beschermd worden. Hetzelfde als met hard-drugs en het verbod om dronken achter het stuur te zitten. Eén van de belangrijke taken van de overheid is om de burger te beschermen en dat moet ze ook doen als het gaat om sigaretten.

 • Politici, andere beleidsmakers en klokkenluiders moeten zelf ook beschermd worden tegen dreigementen vanuit de tabaksindustrie wanneer zij maatregelen tegen roken willen maken of invoeren. Hier moeten ze gewoon vrij in zijn.
 • Als laatste zijn acties als de aanklacht van advocate Ficq heel goed. Haar cliënten wachten niet af, maar nemen de macht zelf in handen en gaan de strijd met de tabaksindustrie aan.

Dus het is goed om erover te praten hoeveel macht de tabaksindustrie heeft. Maar laten we daarbij ook zeggen en beseffen dat ze die macht alleen hebben omdat ze die krijgen en dat die macht hen ook afgenomen kan worden. En laat iedereen die het kan zich inzetten tegen de tabaksindustrie zodat we eindelijk een einde aan deze dodelijke industrie kunnen maken.

Zie jij nog meer mogelijkheden om de tabaksindustrie hun macht af te nemen? Of heb jij er niet zoveel vertrouwen in dat dit zal gaan lukken. Laat weten wat je denkt, hieronder, of op het forum!

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Bekijk ook de vlog bij deze blog: 

We zijn niet weerloos!

Ik zag reportages over de tabaksindustrie die me nogal dwars zaten omdat ze de tabaksindustrie als een hele machtige industrie lieten zien. Wat me dwars zat is dat deze reportages ons het gevoel kunnen geven dat we machteloos tegenover deze industrie staan. Maar dat is niet zo, we kunnen ons verzetten tegen hen, net zoals we ons kunnen verzetten tegen politici en grote bedrijven.» Watch this vlog

Andere blogs van dit thema: 

Hoe moeten we omgaan met het dilemma van economie versus gezondheid?

Er is een discussie of we nu echt alles moeten doen om onze gezondheid tegen Corona te beschermen, of dat we er juist voor moeten waken om de economie niet teveel te schaden. Ik denk dat deze...» Read this blog

Waarom geven overheden niet meer om ecologische rampen?

Je zou denken dat er nadat die containers in de waddenzee overboord geslagen zijn er snel allerlei maatregelen genomen gaan worden om een herhaling hiervan te voorkomen. Maar dit blijkt moeilijk...» Read this blog

Vlogs van dit thema: 

Moet het nemen van een sigaret een vrije keuze blijven?

Roken wordt steeds meer teruggedrongen en sommige mensen ergeren zich daar behoorlijk aan. Zij willen gewoon gezellig met anderen kunnen blijven roken. Zij vinden dat zij die keuze moeten kunnen maken. Ik vraag me dat af omdat 1. een sigaret veel meer is dan tabak met een omhulsel erom en 2. omdat rokers anderen er ook mee kunnen schaden.» Watch this vlog

Laten we zelf in actie komen om ervoor te zorgen dat de plastic soep verdwijnt

We hebben vast allemaal weleens gehoord van de plastic soep, de eilanden van plastic die in de oceanen drijven. Dat lijkt iets heel abstracts te zijn waar we niet zoveel mee kunnen. Maar het is niet abstract, omdat er ontzettend veel dieren aan dood gaan en ook wij er ziek van kunnen worden. We staan er ook niet machteloos tegenover. In deze vlog tips over wat wij zelf kunnen doen.» Watch this vlog