Kan de boerkini helpen bij de integratie? | Belicons

Kan de boerkini helpen bij de integratie?

Geplaatst op: 
dinsdag 30 augustus 2016

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
Kan de boerkini helpen bij de integratie?

Fotograaf: Wikipedia, Photnart

Afgelopen weken laait de discussie over de boerkini flink op. In Frankrijk probeert de politiek het te verbieden, maar dat druist in tegen artikel 1 van de Grondwet dat iedereen gelijk is. Maar dat betekent niet dat de discussie erover voorbij is. Zo noemt oud-president en presidentskandidaat Nicolas Sarkozy het 'een provocatie in dienst van een project van een politieke Islam, een geradicaliseerde Islam.’

Deze geluiden horen we niet alleen in Frankrijk, maar de boerkini leidt ook tot veel discussie in andere (Europese) landen. Waarom dan deze vijandigheid? We zijn er als Europeanen toch zo trots op dat mensen vrij kunnen zijn bij ons? Waarom mogen vrouwen dan niet dragen wat ze willen op het strand?

Waarom zijn mensen zo fel tegen de boerkini?

Welke argumenten horen we van van Sarkozy volgens Telegraph.co.uk en Business-standard.com?
  1. Je gaat niet naar een ander land om het te veranderen. Immigranten moeten zich dus aanpassen aan de Franse cultuur.
  2. Man en vrouw zijn gelijk in Frankrijk en dus kun je vrouwen niet gevangen houden achter een stuk textiel.
  3. De beste manier om spanningen te verminderen is om alle uiterlijke tekenen die horen bij een religie te verbieden.
  4. Als we dit nu niet stoppen, dan durven jonge moslimmeisjes over 10 jaar misschien geen “nee” te zeggen tegen een hoofddoek of boerkini.
  5. Als we niets doen, dan komt Frankrijk zwak over.

Op Joop.nl is ook een uitgebreide discussie hierover te vinden. Hierbij ging het over de vergelijking tussen nonnen in een habijt en moslima’s in een boerkini. Bezoekers van Joop.nl vinden habijten wel kunnen, maar boerkini's niet. Waarom?

Het verschil is volgens hen dat nonnen hier vrijwillig voor kiezen, maar moslims niet. De kledingstukken staan dus voor iets heel anders, een habijt is gewoon werkkleding, terwijl een boerkini onderdrukking en uitsluiting representeert. Daarbij horen habijten bij onze cultuur, maar boerkini's niet. Wat mensen ook spannend vinden is dat ze het aantal boerkini's zien toenemen en zien dat als toenemende radicalisering.

Peiling: De boerkini moet verboden worden

Peiling: De boerkini moet verboden worden

Lees de blog bij deze peiling https://www.belicons.nl/nl/blog/boerkini

Poll: There should be a ban on the burkini

Poll: There should be a ban on the burkini

Read the blog that goes with this poll https://www.belicons.nl/en/blog/burkini

Body 2: 

Waar het in de argumenten eigenlijk om gaat, is dat deze mensen de boerkini zien als iets wat een negatief effect kan hebben op onze samenleving. Maar de vraag is of dat zo'n vaart loopt.

Wat is de boerkini precies?

Als eerste is het goed om te beseffen dat de naam boerkini wat ongelukkig gekozen is. De naam is namelijk afgeleid van de boerka, maar een boerka verbergt ook het gezicht en de handen en een boerkini niet. Dat is een groot verschil.

Veel mensen noemen het argument dat vrouwen door deze kleding worden onderdrukt. Maar de boerkini is ongeveer 10 jaar geleden ontworpen door een vrouw, Aheda Zanetti. En Zanetti is niet opgegroeid in het Midden-Oosten, maar in Australië.

Haar intentie was niet om andere vrouwen te onderdrukken, maar juist om vrouwen die anders niet naar het stand zouden mogen/durven, de kans te geven dat wel te doen. En dat is volgens Zanetti erg goed gevallen bij moslima’s, maar ook bij mensen van allerlei religies en vrouwen die om wat voor reden dan ook hun lichaam willen bedekken.

Waarom dragen vrouwen boerkini’s?

Boerkini: onderdrukking of bevrijding?

De ontwerpster van de boerkini heeft het dus bedoelt om moslima’s meer vrijheid te geven. Maar dit betekent niet dat het niet gebruikt kan worden om vrouwen te onderdrukken.

Als we moslima’s zelf gaan vragen waarom ze een boerkini dragen dan komen we in een moeilijke discussie terecht. Want als ze zeggen dat ze het prettig vinden en het dus uit vrije wil dragen, dan zullen veel mensen dat niet geloven.

Daarbij is het moeilijk om te zeggen wanneer iemand iets ‘uit vrije wil’ doet. Want ook al valt te bewijzen dat veel moslima’s zich prettiger voelen in een boerkini, dan nog kan gezegd worden dat dit met hun opvoeding te maken heeft en het dus toch geen vrije wil is.

We kunnen dus niet bepalen of de boerkini onderdrukkend of bevrijdend is door het gewoon aan de vrouwen te vragen die ze dragen.

Hoe kunnen we bewijzen wat een bepaald kledingstuk met onze maatschappij doet?

Om echt te zien welk effect een boerkini heeft, is een goed onderzoek nodig. Een onderzoek waarbij de situatie van 20 jaar geleden vergeleken wordt met nu. Dus de tijd voordat de boerkini in zijn huidige ontwerp bestond en nu.

De vraag is dan of moslima’s die voorheen gewoon in badpak naar het strand gingen, nu een boerkini zijn gaan dragen (= mogelijk onderdrukkend). Of dat moslima’s die voorheen niet naar het strand gingen, omdat ze dan een badpak aanmoesten, nu juist wel gaan en een boerkini dragen (= een stukje bevrijding).

Daarbij is er nog de mogelijkheid dat vrouwen voorheen zelf kleding samenstelden om bedekt kunnen zwemmen. En dat ze nu veiliger zwemmen omdat ze iets dragen dat echt voor zwemmen ontwikkeld is. Dat is ook een vorm van bevrijding.

Helpt een boerkiniverbod om spanningen in de samenleving te verminderen?

Sarkozy wil zover gaan om alle religieuze symbolen in de openbare ruimte te verbieden. Hierbij gaat het dus om Islamitische, Christelijke, Joodse, Hindoeïstische, Boeddhistische, etc. symbolen. Ik begrijp het idee hierachter wel. Er zijn op het moment veel spanningen tussen religieuze groepen en deze spanningen worden de laatste tijd steeds sterker. Dus als mensen niet meer laten zien bij welke groep ze horen, nemen de spanningen vanzelf af.

Maar ik vraag ik me af of dit zo eenvoudig gezegd kan worden. Het zou namelijk betekenen dat er een verband is tussen het dragen van een religieus symbool en de huidige spanningen. Gedeeltelijk is dat wel waar. Sommige mensen reageren agressief op keppeltjes waardoor sommige joden niet met een keppeltje over straat durven.

Maar dan vraag ik me af, als religieuze symbolen spanningen oproepen, moeten we dan de symbolen aanpakken of de mensen die daar problemen mee hebben? Verdraagzaamheid is toch zo belangrijk? Laten we dan onze landgenoten leren om iedereen te verdragen, welk symbool hij of zij ook draagt.

Daarbij kunnen we ons ook afvragen of die religieuze symbolen werkelijk de bron van spanningen zijn. Of om het anders te zeggen: zou door een verbod op deze symbolen de spanningen in de samenleving echt afnemen? Ik zie dat niet zo snel gebeuren.

De grondwet aanpassen in een poging de spanningen te verminderen?

Bij argumenten over de toekomst van onze samenleving gaat het er vooral om dat als we nu niet ingrijpen, onze samenleving straks onomkeerbaar veranderd is. Maar ik vraag me dan af of we, wanneer we zulke verboden in zouden voeren, niet zelf al onze samenleving aan het veranderen zijn.

Religieuze vrijheid was altijd een groot goed in onze samenleving. Maar sommigen steunen Sarkozy in zijn idee om alle religieuze uitingen in het openbaar te verbieden en zijn bereid daar de grondwet voor aan te passen. Dat is pas een grote verandering! Willen we dat wel? Is het middel dan niet erger dan de kwaal?

Dit zou betekenen dat, omdat sommige mensen bang zijn voor de Islam, Joden straks niet meer met een keppeltje over straat mogen. Dat nonnen niet meer in habijt over straat mogen. En dat Sikhs, Hindoes en Boeddhisten, etc. straks ook niet meer in hun kleding over straat kunnen.

En dat allemaal terwijl we nog niet zeker weten of de boerkini werkelijk een onderdrukkend effect heeft. Het kan straks ook uit onderzoek blijken dat boerkini’s juist een bevrijdend effect hebben, omdat meer vrouwen nu naar het strand of zwembad gaan.

De boerkini en radicaliteit

Veel mensen beweren dat de boerkini staat voor groeiende radicaliteit. Maar radicale moslims zijn juist tegen de boerkini. En dat hebben ze ook officieel laten weten. We zullen radicale moslims dus alleen maar blij maken met een boerkiniverbod!

Juist daarom denk ik dat het belangrijk is dat we als Europeanen even een stap achteruit doen en niet meteen reageren op wat we in eerste instantie zien: een uiting van een religie die de mensen die aanslagen plegen ook aanhangen.

Ik denk dat we de rust moeten nemen om eerst te onderzoeken wat de boerkini echt doet: onderdrukken of bevrijden. Dan kunnen we pas echt zeggen wat het representeert: de radicale Islam of juist een tegenbeweging. En dan kunnen we beslissen wat de beste manier is om hiermee om te gaan.

Zo voorkomen we dat we zelf onze cultuur gaan veranderen, uit angst dat moslims dat gaan doen. En zo kunnen we ervoor zorgen dat de maatregelen die we dan nemen echt een positief effect hebben op de toekomst van Europa.

Wat denk jij? Ben jij ondanks al mijn argumenten tegen de boerkini? Of zie jij er ook positieve kanten aan? Laat het weten wat je vindt, hieronder of op het forum!

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Bekijk ook de vlog bij deze blog: 

Het verbieden van religieuze symbolen zal onze cultuur geen goed doen

De afgelopen jaren wordt er steeds meer gesproken over het verbieden van religieuze symbolen. Mensen hopen dat door zulke verboden de spanningen tussen mensen zullen verdwijnen en dat we onze eigen cultuur in stand kunnen houden. Maar ik denk dat we onze cultuur op deze manier...» Watch this vlog

Andere blogs van dit thema: 

Hoe moeten we omgaan met het dilemma van economie versus gezondheid?

Er is een discussie of we nu echt alles moeten doen om onze gezondheid tegen Corona te beschermen, of dat we er juist voor moeten waken om de economie niet teveel te schaden. Ik denk dat deze...» Read this blog

Stappentellers: dè manier om meer te bewegen?

Om ons te stimuleren om meer te bewegen zijn stappentellers bedacht. 10.000 stappen per dag en je beweegt genoeg, is het idee. Ik heb zo’n ding eens uitgeprobeerd en merk dat het ook een heel...» Read this blog

Vlogs van dit thema: 

Technische oplossingen helpen niet om meer te bewegen

Veel mensen die meer willen bewegen maken vaak enthousiast gebruik van allerlei apparaten. Maar ik geloof daar niet zo in. Apparaten kunnen ons wel ondersteunen, maar niet motiveren.» Watch this vlog

Laten we er alles aan doen om mensen hun angst voor het ouder worden weg te nemen

Coöperatie Laatste Wil wilde een zelfdodingspoeder verspreiden waarmee mensen zelf uit het leven kunnen stappen wanneer zij dat willen. Dat mag niet, want het is hulp bij zelfdoding. Dat deze coöperatie dit geprobeerd heeft is niet waar ik me het meest druk om maak. Ik maak me vooral druk om hoe populair dit middel was en dus hoeveel angst er blijkbaar in de samenleving is dat zij niet de...» Watch this vlog