Is contant geld is minder ouderwets dan het lijkt? | Belicons

Is contant geld is minder ouderwets dan het lijkt?

Geplaatst op: 
donderdag 31 augustus 2017

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
Is contant geld is minder ouderwets dan het lijkt?

Deze week zag ik een reportage bij EenVandaag die in eerste instantie erg grappig overkwam. Het ging erover dat we steeds minder met contant geld betalen en dat het binnenkort weleens zo zou kunnen zijn dat we helemaal geen contant geld meer gebruiken. Opvallend was dat ze zeiden dat dit ook risico's met zich meebrengt.

Het verdwijnen van contant geld lijkt gewoon een ontwikkeling, zoals er zoveel zijn. Telefonistes bestaan ook bijna niet meer. De telegraaf wordt nu ook minimaal gebruikt. Veel mensen kijken meer programma’s op hun computer of telefoon dan op de tv. Zo gaan die dingen gewoon. Daar moeten we niet te lang stil bij staan. Waarom zou dat bij contant geld anders zijn?

Waarom zou contant geld moeten blijven bestaan?

Econoom Edin Mujagic denkt terug aan 2013 toen het mis ging op Cyprus. De economie ging heel sterk achteruit en er was angst dat mensen hun geld massaal van de bank zouden gaan afhalen. Dat zou tot veel meer problemen geleidt hebben en dus gingen de banken dicht. Vervolgens kon niemand bij het geld dat ze op de bank hadden staan, hoe rijk ze ook waren.

Mujagic heeft zoiets ook zelf meegemaakt in Joegoslavië. Hij zag daar dat mensen heel vreemde dingen gaan doen als ze niet bij hun geld kunnen. Het wordt dan chaos. Mensen kunnen geen eten kopen en gaan andere mensen aanvallen, stelen, etc. We moeten ons ervan bewust zijn dat het ook een keer in Nederland mis kan gaan. Wanneer er een ramp gebeurt en de stroom valt uit, dan moeten we wel kunnen blijven betalen.

Maar ook op minder extreme momenten blijft contant geld handig. Denk aan een storing of wanneer je iets koopt waarvan je niet wilt dat anderen dat weten; privacyoverwegingen. Wanneer je iets elektronisch betaalt, dan blijft dat bekend in databases.

Gijs Boudewijn van de Betaalvereniging Nederland zegt dat contant geld niet kan verdwijnen omdat er altijd mensen zullen zijn die niet zonder willen of kunnen. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om zwakkere en kwetsbare groepen in de samenleving.

Peiling: Elke winkel moet het mogelijk maken om contant te betalen

Peiling: Elke winkel moet het mogelijk maken om contant te betalen

Lees de blog bij deze peiling https://www.belicons.nl/nl/blog/contant-geld

Poll: Each store should keep the possibility to pay cash

Poll: Each store should keep the possibility to pay cash

Read the blog that goes with this poll https://www.belicons.nl/en/blog/cash

Body 2: 

Het is altijd leuk om te zien welke nieuwe dingen nu weer bedacht zijn en om te fantaseren over hoe de toekomst eruit zal gaan zien. En die toekomst lijkt vrij automatisch te komen; er worden allerlei nieuwe dingen ontwikkeld en soms worden die een groot succes en soms ook niet. Wat wel en geen succes wordt is vaak moeilijk te voorspellen en dat is dus een kwestie van afwachten hoe de toekomst eruit zal gaan zien.

Betalen: van contant tot de Bitcoin

Ook met onze manieren van betalen verandert er veel. Nog niet zo heel lang geleden vonden de meeste betalingen contant plaats. Toen kwam er PIN. In het begin kostte het nog extra om met pin te mogen betalen of waren alleen betalingen boven de 20 of 50 euro/gulden gratis. Ondertussen is pinnen goedkoper geworden dan contant geld en worden we gestimuleerd om zoveel mogelijk elektronisch te betalen.

Om elektronisch betalen zo gemakkelijk mogelijk te maken, is eerst de chipknip bedacht, maar dat was geen succes. Nu is er het contactloos betalen en dat is wel een groot succes.

Daarnaast is er nu ook de Bitcoin, een digitaal systeem dat buiten de banken om gaat. Op verschillende plekken kun je al met Bitcoins betalen en steeds meer mensen doen daaraan mee. Toch is dit nog niet bij het algemene publiek doorgebroken. Dus of het iets is dat blijft, dat weten we nog niet. De Bitcoin heeft ondertussen wel concurrentie van allerlei alternatieve digitale valuta.

Minder bekend is dat verschillende steden en dorpen, ook buiten Nederland, hun eigen betaalmiddelen hebben bedacht. Die mensen vertrouwen de euro niet en hebben onderling hun eigen afspraken gemaakt. Of dat groter gaat worden is ook afwachten. Ik verwacht het eerlijk gezegd niet.

Steeds minder contant geld

Contant geld is dus duurder voor de winkels en veel mensen vinden het ook onhandig. Je moet het eerst uit de muur halen en dan moet je niet net te weinig halen, anders kun je nog niet contant betalen. Met je pasje heb je gewoon genoeg bij je, zolang er maar genoeg op je rekening staat. En nu met het contactloos betalen hoef je er echt bijna niets meer voor te doen om te kunnen betalen.

Trouwens, contant geld is ook veel kwetsbaarder. Als je thuis contant geld hebt liggen en er wordt ingebroken, dan ben je het kwijt als de inbrekers het vinden. Geld op de bank kun je in veel gevallen terugkrijgen als er iets misgaat. Daarbij brand digitaal geld niet, maar thuis zou contant geld wel bij een brand vernietigd kunnen worden.

Dit alles maakt het logisch dat steeds minder mensen contant geld van de bank opnemen en dus steeds afhankelijker worden van digitaal betalen. Maar nu zegt Mujagic dus dat we dat niet moeten willen. En dat roept de vraag op of hij gewoon niet mee kan in de vooruitgang, of dat hij gelijk heeft. Om die vraag te beantwoorden helpt het om contant geld te vergelijken met andere populaire dingen die misschien ook meer nadelen hebben dan we soms denken; Facebook en WhatsApp.

Even een vergelijking met Facebook en WhatsApp

Facebook en WhatsApp zijn op dit moment heel erg populair. Het zijn leuke en gemakkelijke manieren om met andere mensen te praten. Maar wat veel mensen niet doorhebben is dat de mensen achter Facebook en WhatsApp meekijken met wat jij schrijft.

Zo hoorde ik eens iemand op de radio zeggen dat ze het in de toekomst mogelijk willen maken dat wanneer je op WhatsApp ruzie met je partner maakt, je op Facebook een advertentie ziet met het nummer van een scheidingsadvocaat. Dat is allemaal met elkaar verbonden.

Als je iets tussen jou en de ander wil houden, dan moet je dat niet via Facebook of WhatsApp doen. Daarom kunnen we brief- en telefoonverkeer niet afschaffen, ook al lijken die andere communicatiemiddelen veel eenvoudiger. Soms wil je dat er even niemand meekijkt.

Deze vergelijking laat zien dat ook als er iets nieuws ontwikkeld is, dat nog niet betekent dat er geen voordelen meer aan het oude zitten. Zo ook met contant geld. Pinnen of contactloos betalen is veel gemakkelijker, maar dat betekent niet dat contant geld meteen waardeloos is geworden.

Zoals Mujagic zei, is contant geld vooral nuttig wanneer de economie heel sterk achteruit gaat, wanneer de stroom voor langere tijd uitvalt en wanneer we iets willen kopen zonder dat dit in databases opgeslagen wordt; privacyoverwegingen.

Breek de systemen niet af

Dus hoe apart de zorgen van Edin Mujagic ook klinken, volgens mij heeft hij toch wel gelijk. Contant geld kan inderdaad op bepaalde momenten nuttig zijn en in het geval van een ramp, denk bijvoorbeeld aan een overstroming, zelfs heel belangrijk. Dat betekent niet dat we het ook regelmatig moeten gebruiken en dat alle winkels standaard contant geld moeten aannemen. Maar we moeten er wel bij kunnen als dat nodig is.

Vaak wanneer we denken dat iets overbodig is, dan breken we de systemen die het mogelijk maken steeds verder af. Denk aan alle brievenbussen en geld automaten die weggehaald worden. Maar in zowel het geval van brieven als in het geval van contant geld, is het voor sommige momenten wel belangrijk en dus moeten deze systemen toch levend houden. Minder dan vroeger, maar ze mogen niet verdwijnen.

Wat denk jij? Denk jij dat contant geld inderdaad altijd zal blijven? Of zal het op een gegeven moment toch verdwijnen? Zou dat erg zijn? Laat je mening weten, hieronder, of op het forum!

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Bekijk ook de vlog bij deze blog: 

Contant geld – belangrijker dan we denken?

Deze week hoorde ik een econoom zeggen dat contant geld niet mag verdwijnen. Dat klonk wel grappig omdat contant geld toch echt passé lijkt. Maar in mijn blog zag ik al dat hij toch wel een punt heeft. Toch blijft voor mij nog de vraag over of er geen beter alternatief is. Uiteindelijk willen we toch graag van contant geld af. Zou dat kunnen?» Watch this vlog

Andere blogs van dit thema: 

Hoe moeten we omgaan met het dilemma van economie versus gezondheid?

Er is een discussie of we nu echt alles moeten doen om onze gezondheid tegen Corona te beschermen, of dat we er juist voor moeten waken om de economie niet teveel te schaden. Ik denk dat deze...» Read this blog

Stappentellers: dè manier om meer te bewegen?

Om ons te stimuleren om meer te bewegen zijn stappentellers bedacht. 10.000 stappen per dag en je beweegt genoeg, is het idee. Ik heb zo’n ding eens uitgeprobeerd en merk dat het ook een heel...» Read this blog

Vlogs van dit thema: 

Technische oplossingen helpen niet om meer te bewegen

Veel mensen die meer willen bewegen maken vaak enthousiast gebruik van allerlei apparaten. Maar ik geloof daar niet zo in. Apparaten kunnen ons wel ondersteunen, maar niet motiveren.» Watch this vlog

Laten we er alles aan doen om mensen hun angst voor het ouder worden weg te nemen

Coöperatie Laatste Wil wilde een zelfdodingspoeder verspreiden waarmee mensen zelf uit het leven kunnen stappen wanneer zij dat willen. Dat mag niet, want het is hulp bij zelfdoding. Dat deze coöperatie dit geprobeerd heeft is niet waar ik me het meest druk om maak. Ik maak me vooral druk om hoe populair dit middel was en dus hoeveel angst er blijkbaar in de samenleving is dat zij niet de...» Watch this vlog