Hoe moeten we omgaan met het dilemma van economie versus gezondheid? | Belicons

Hoe moeten we omgaan met het dilemma van economie versus gezondheid?

Geplaatst op: 
vrijdag 10 april 2020

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
Hoe moeten we omgaan met het dilemma van economie versus gezondheid?

Het coronavirus houdt ons de laatste tijd flink in bedwang en zal dat voorlopig nog wel doen. Naast al het leed dat er is omdat er veel mensen overlijden en mensen op de intensive care terechtkomen, is er ook veel leed omdat er allerlei banen op de tocht staan.

Daarbij zijn er ook familiebedrijven die deze crisis misschien niet doorkomen en voor de huidige bedrijfsleiders gaat het dan niet alleen om verlies van inkomen, maar ook om het verlies van een stuk trots, omdat het bedrijf mogelijk in hun handen ten onder gaat.

De regering zegt alle bedrijven te willen redden en sporen bedrijven aan om mensen niet te ontslaan. Dat is een mooi streven, maar ze zullen nooit alle bedrijven kunnen redden.

Er is dus zowel een gezondheids- als een economische crisis gaande en er wordt de laatste tijd veel over gediscussieerd welke we voorrang moeten geven. De huidige maatregelen proberen duidelijk eerst het gezondheidsprobleem aan te pakken en pas daarna de impact op de economie zoveel mogelijk te verzachten.

Maar sommigen mensen zeggen dat dat juist andersom zou moeten. Een belangrijk argument daarvoor is dat, wanneer er straks een recessie aankomt, mensen minder geld zullen hebben, en dat ook geen goed effect op de gezondheid heeft. Dus alle maatregelen die nu genomen worden zouden op de lange duur eigenlijk nutteloos zijn.

Of deze laatste redenering klopt, is niet helemaal duidelijk. Verschillende onderzoeken hebben juist laten zien dat er tijdens recessies minder mensen overlijden. Bijvoorbeeld omdat er tijdens een recessie meer werkloosheid is, rijden minder mensen met de auto en zijn er dus minder verkeersdoden. Daarbij vraag ik me af of mensen massaal ongezonder gaan leven als ze tijdelijk minder inkomen hebben. Dus of een recessie werkelijk een negatief effect op mensen hun gezondheid heeft, is niet bewezen. Maar hoe dan ook, een recessie heeft wel een flinke impact op mensen en is dat wil niemand.

Peiling: we mogen niet om wille van een virus een resessie riskeren

Peiling: we mogen niet om wille van een virus een resessie riskeren

Poll: We should not let the economy suffer because of a virus

Poll: We should not let the economy suffer because of a virus

Read the blog that goes with this poll https://www.belicons.nl/en/blog/economy-health

Body 2: 

Maar ik denk dat we in deze discussie focussen op de verkeerde dingen. We kijken alleen maar naar de gevolgen van de coronacrisis, maar vragen ons niet af hoe deze crisis heeft kunnen ontstaan. Dat is wel een heel belangrijke vraag, want wanneer we de oorzaak niet bestrijden, dan duiken er straks misschien vaker nieuwe virussen op en moeten we om de zoveel jaar alles platleggen. Dat willen we echt niet. Wat is die oorzaak dan?

Wat maakt corona anders?

Om die vraag te beantwoorden is het eerst belangrijk om je af te vragen wat dit virus anders maakt dan andere virussen. Waarom nemen we al deze maatregelen wel bij Corona en niet bij Influenza, het ‘gewone’ griepvirus.

Deze virussen zijn niet gemakkelijk te vergelijken, omdat we voor Influenza nooit zoveel maatregelen nemen. Maar het is niet moeilijk om te bedenken dat wanneer we dit allemaal niet hadden gedaan, er veel meer mensen aan Corona hadden overleden. Daarbij hadden de intensive care afdelingen dan echt overvol geraakt, met alle gevolgen van dien. Dus dit virus is echt anders dan een gewoon griepvirus.

Een paar maanden geleden was dit virus nog onbekend. Daarom heeft iedereen eerst even aangekeken wat het deed, maar nu blijkt welke gevolgen het heeft, nemen steeds meer landen maatregelen. Dit is hoe regeringen en gezondheidinstituten bij elk nieuw virus horen te handelen. Eerst even wachten en kijken wat het doet en vervolgens bepalen hoe ze erop moeten reageren. Zo was het ook met de Mexicaanse griep in 2009. Eerst was er veel ophef over dat virus omdat het onbekend was, maar later bleken de gevolgen mee te vallen en kwamen er dus geen maatregelen. Bij Corona is dat duidelijk anders gelopen.

Dit roept dan de vraag op hoe we aan die onbekende virussen komen. Dat heeft alles te maken met onze leefwijze. Corona is van vleermuizen op mensen overgedragen. Mensen zijn hun territorium binnengedrongen en omdat mens en vleermuis dan dichterbij elkaar leven, kon er een virus van de vleermuis overgaan op de mens. Als wij steeds meer de ruimte van dieren innemen, dan hebben zij steeds minder plek meer om te leven en zullen ze dus steeds meer bij ons in de buurt gaan leven. En omdat wij nogal een expansiedrift hebben, is de kans steeds groter dan we vaker onbekende virussen van dieren gaan overnemen.

Het probleem van economische groei

En dan is het interessant eens terug te denken aan waar deze blog mee begon: het dilemma tussen gezondheid en economie. Juist doordat wij steeds rijker willen zijn, groeit de economie steeds verder en hebben wij steeds meer oppervlakte van de aarde nodig. Maar daardoor groeit ook de kans op nieuwe onbekende virussen. Dus wat er nu gebeurt, is dat de economische groei de gezondheid aantast, en dat tast weer de economie aan.

Dus een discussie over of we nu vooral de gevolgen voor de gezondheid of de gevolgen voor de economie moeten beschermen, is wat kortzichtig. We moeten juist wat aan de oorzaak doen: onze wens voor een alsmaar groeiende economie. Dat is gewoon niet langer houdbaar. Niet alleen omdat we de kans lopen op meer onbekende virussen, maar ook omdat het meer negatieve gevolgen heeft, zoals dat de luchtkwaliteit achteruit gaat, dat de wereld te ver opwarmt, etc.

De huidige maatschappij is erop ingericht dat de economie blijft groeien. Twee kwartalen op rij geen groei heet al een recessie. Dan heb je geen krimp, alleen even geen groei! Maar onze planeet is niet oneindig groot en we zijn ook niet de enige bewoners. Willen we het leefbaar houden en niet om de paar jaar opschrikken door een onbekend virus, dan zullen we naar een andere maatschappij moeten, één waarin geen economische groei ook oké is.

Hoe denk jij hierover? Vind jij ook dat er echt iets moet veranderen? Of kunnen we volgens jou echt niet zonder economische groei? Laat je mening weten, hieronder, of op het forum!

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Andere blogs van dit thema: 

Stappentellers: dè manier om meer te bewegen?

Om ons te stimuleren om meer te bewegen zijn stappentellers bedacht. 10.000 stappen per dag en je beweegt genoeg, is het idee. Ik heb zo’n ding eens uitgeprobeerd en merk dat het ook een heel...» Read this blog

Waarom geven overheden niet meer om ecologische rampen?

Je zou denken dat er nadat die containers in de waddenzee overboord geslagen zijn er snel allerlei maatregelen genomen gaan worden om een herhaling hiervan te voorkomen. Maar dit blijkt moeilijk...» Read this blog

Vlogs van dit thema: 

Technische oplossingen helpen niet om meer te bewegen

Veel mensen die meer willen bewegen maken vaak enthousiast gebruik van allerlei apparaten. Maar ik geloof daar niet zo in. Apparaten kunnen ons wel ondersteunen, maar niet motiveren.» Watch this vlog

Laten we er alles aan doen om mensen hun angst voor het ouder worden weg te nemen

Coöperatie Laatste Wil wilde een zelfdodingspoeder verspreiden waarmee mensen zelf uit het leven kunnen stappen wanneer zij dat willen. Dat mag niet, want het is hulp bij zelfdoding. Dat deze coöperatie dit geprobeerd heeft is niet waar ik me het meest druk om maak. Ik maak me vooral druk om hoe populair dit middel was en dus hoeveel angst er blijkbaar in de samenleving is dat zij niet de...» Watch this vlog