Sociale media: oorzaak van problemen of juist een toevluchthaven? | Belicons

Sociale media: oorzaak van problemen of juist een toevluchthaven?

Geplaatst op: 
dinsdag 14 november 2017

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
Sociale media: oorzaak van problemen of juist een toevluchthaven?

Van de week zag ik een documentaire waar ik nogal van schrok. Het ging over jongens in Groot-Brittannië die in de afgelopen decennia veel langer voor de spiegel zijn gaan staan, die meer geld aan schoonheid zijn gaan uitgeven en veel vaker naar de sportschool gaan  Wat mij hieraan shockeerde is dat ze allemaal vertelden dat hun eerste drijfveer om met hun lichaam bezig te zijn was dat ze vroeger gepest werden.

Opvallend genoeg wordt de sociale media in deze documentaire als schuldige aangewezen voor deze verandering. Maar wat als het pesten toch een grotere oorzaak is bij deze jongens? Dan helpt het niet om naar de sociale media te wijzen als oorzaak. Dus hoe zit het nou? Laten we eens goed naar deze documentaire kijken.

De documentaire zoemt in op een aantal jongeren

Duncan (16 jaar) wil graag als Arnold Schwarzenegger worden en denkt dat elke jongen dat wel zou willen. Hij was vroeger te dun en werd daarmee gepest. Maar door meer te eten en te sporten werd hij dikker en kreeg hij daar positieve opmerkingen over. Hij gebruikt geen steroïden, maar is er ook niet op tegen. Ontzettend veel Britse mannen gebruiken wel steroïden, ondanks de vele nare mogelijke bijwerkingen die ze kunnen hebben, zoals onvruchtbaarheid en zelfs een hartstilstand.

Junaid (20 jaar) doet er alles aan om er mooi uit te zijn: 1,5 uur bij de kapper zitten, hij heeft zijn wenkbrauwen laten tatoeëren, etc. Hij doet er alles aan om een perfecte selfie te maken en heeft veel volgers op sociale media. Ook hij is vroeger gepest, waarom weet hij niet. Hij vertelt op een gegeven moment dat hij zelfs zo hard is aangevallen dat hij daar nog steeds de littekens van heeft in zijn gezicht. Ze hebben zelfs twee keer zijn neus gebroken en gedreigd hem in brand te steken. Hij lijdt ook nog steeds erg onder het verlies van zijn broer die verdronken is.

Junaid zegt ook dat hij dit personage van zichzelf maakt om zich te verschuilen voor zijn gevoelens. Hij was eerst verhuisd, weg van zijn geboortedorp, maar zet uiteindelijk de stap om weer terug te gaan. Hij nu niet bang meer voor de pestkoppen, hoewel hij het duidelijk wel spannend vindt.

Ash (20 jaar) zag een bodybuilder op YouTube en wilde ook zo worden. Samen met zijn neef James (22 jaar) zet hij nu ook filmpjes op hun YouTube kanaal waarop ze laten zien dat ze er steeds beter uitzien en welke oefeningen ze allemaal doen om dat te bereiken. Ash werd vroeger gepest omdat hij te dun zou zijn, James juist omdat hij te dik zou zijn. Tijdens de documentaire gaan ze naar een beurs en ontmoeten daar veel abonnees van hun YouTube kanaal. Dat geeft ze natuurlijk een goed gevoel. Ondanks alles voelen ze zich nog niet zo mooi als anderen wel zeggen dat ze zijn.

Jack vertelt dat hij gepest werd omdat hij te dik zou zijn en dat hij vervolgens een eetstoornis ontwikkelde. Hij verloor veel gewicht, maar sommige mensen bleven hem pesten en dus wilde hij nog meer afvallen. Op een gegeven moment kon hij niet meer functioneren en besefte dat hij dit moest veranderen. Hij stopte met sociale media zodat hij niet meer geconfronteerd werd met ‘perfecte lijven’ en dat lijkt hem goed te doen.

Peiling: We wijzen te snel naar sociale media wanneer er problemen zijn

Peiling: We wijzen te snel naar sociale media wanneer er problemen zijn

Lees de blog bij deze peiling https://www.belicons.nl/nl/blog/mediaandacht

Poll: We point too easily to social media as the source of problems

Poll: We point too easily to social media as the source of problems

Read the blog that goes with this poll https://www.belicons.nl/en/blog/media-attention

Body 2: 

Na zo’n documentaire kun je gemakkelijk de conclusie trekken dat alle jongens die erg met hun uiterlijk bezig zijn iets naars meegemaakt hebben. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Sommige jongens kunnen gewoon heel ijdel zijn. Maar goed, bij de jongens in de documentaire is hun ijdelheid wel begonnen met pesterijen en dus komt het in ieder geval wel voor dat er achter die lachende gezichten op sociale media minder leuke verhalen schuil gaan.

Vluchtgedrag

De jongens uit deze documentaire die wel gepest zijn willen zich duidelijk bewijzen. Volgens sommige mensen zouden ze er niet goed uitzien en door te sporten of heel veel tijd bij de kapper door te brengen laten ze zien hoe goed ze eruit kunnen zien. Maar ze schieten hierin door. Ze zorgen er niet alleen voor dat ze er ‘beter’ uitzien, maar ze willen ook wedstrijden met hun uiterlijk winnen of de meest bekeken persoon op YouTube of Instagram zijn. Daarom zijn ze uren per dag met hun uiterlijk bezig.

Ze lijken nu wel echt gelukkig te zijn met dat wat ze bereikt hebben en dat is natuurlijk mooi. Maar toch is het bij hen begonnen omdat ze zich minderwaardig aan anderen voelden. Dan kun je blij voor deze jongens zijn dat ze iets naars voor zichzelf hebben kunnen omzetten in iets moois. Maar je kunt jezelf ook de vraag stellen of ze niet nog steeds aan het vluchten zijn voor dat minderwaardige wat ze in zichzelf zien. Jack bijvoorbeeld kreeg een eetstoornis en heeft zichzelf bijna uitgehongerd. Wat als die andere jongens ook maar door en door gaan en uiteindelijk echt hun gezondheid schade toebrengen?

Daarbij komt er ook ooit een tijd dat ze zichzelf niet meer zo mooi kunnen maken. Dan wordt het moeilijker om oefeningen te doen waardoor de spiermassa gaat afnemen en de huid zal losser worden. Hoe zal het dan met deze jongens gaan? Zullen ze dan ergens anders in vluchten? En zo ja, waarin? Of vinden ze niets anders om in te vluchten en worden ze depressief?

Sociale media

De makers van deze documentaire vinden duidelijk dat dit voornamelijk komt door de invloed van de sociale media. Daar kunnen deze jongens allemaal filmpjes en foto’s van zichzelf delen, anderen kunnen die liken en dan krijgen ze de bevestiging die ze van hun pestkoppen niet kregen.

Deels hebben de documentairemakers hier wel gelijk in. Dit om twee redenen:

  1. Onderzoek heeft al laten zien dat juist door al dat liken bepaalde delen in onze hersenen worden geactiveerd die wij als een beloning voelen. Daarom kijken ze ook zo graag op sociale media en kunnen we zelfs in de auto of de fiets, hoe gevaarlijk ook, niet wachten om te zien hoe er gereageerd is op onze berichtjes en hoeveel likes we hebben gekregen.
  2. Mensen laten op sociale media de perfecte kant van zichzelf zien. Junaid bijvoorbeeld zegt dat hij enorm veel selfies maakt voordat hij een echt goede heeft die hij op Instagram deelt. We zien ze niet wanneer ze net uit bed komen na een lange nacht waarin ze niet goed konden slapen.

    Als je anderen steeds op hun best ziet dan ga je op een gegeven moment ook denken dat dat de standaard is en wil je dat ook bereiken. En dan het liefste nog overtreffen. Zo kan door sociale media een jongen uit Groot-Brittannië iemand uit Frankrijk als groot idool hebben. Zonder sociale media hadden zij elkaar waarschijnlijk nooit gezien.

Maar ik denk niet dat het alleen door de sociale media komt dat deze jongens zo bezig zijn met hun lichaam. Hoewel het natuurlijk wel stimuleert, zouden deze jongens zonder YouTube en Instagram nog steeds bevestiging kunnen zoeken bij bodybuilder wedstrijden en door goed te letten op hoe andere mensen op hen reageren; geven ze hen complimenten voor hun uiterlijk of niet? Al voordat sociale media er was, waren er mensen die extreem veel met hun uiterlijk bezig waren. Dus het is belangrijk om het pesten minstens even serieus te nemen.

Pesten

Pesten kan levenslang invloed hebben. Ik denk dat veel mensen niet beseffen hoe pesten vele levens negatief beïnvloed. Niet alleen dat van kinderen of jongeren, maar sommige mensen blijven daar de rest van hun leven last van hebben. Van deze jongens is de invloed ervan nog onbekend, omdat we niet weten wat ze gaan doen, zodra hun lichamen achteruit gaan. Daarbij moeten we niet vergeten dat er ook volwassenen en zelfs ouderen zijn die elkaar pesten.

Het beïnvloedt de samenleving als geheel dus veel meer dan we denken. Als we pesten nog veel serieuzer zouden nemen en beseffen hoeveel invloed het kan hebben op het leven van mensen, dan zouden we er nog harder tegen kunnen optreden en het hopelijk nog veel verder terugdringen.

Dus ik denk nog steeds dat deze documentaire meer ging over pesten dan over sociale media. En ik denk dat het ook belangrijk is om dat onderscheid te maken, want als we dat niet doen dan kunnen deze jongens/mannen ook niet geholpen worden wanneer dat nodig is.

Hoe denk jij hierover? Is het probleem hier vooral de sociale media of het pesten? Of zie jij nog een ander probleem wat belangrijk is? Laat het weten, hieronder, of op het forum!

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Bekijk ook de vlog bij deze blog: 

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat wij de baas over onze sociale media blijven?

Sociale media heeft steeds meer invloed op ons leven. Maar in plaats van dat het gewoon leuk is, heeft het voor steeds meer mensen ook echt een verslavende werking. Mensen kunnen vaak geen dag zonder. Zo wordt sociale media langzaam de baas over ons in plaats van dat wij de baas zijn over sociale media. Dat moeten we niet laten gebeuren.» Watch this vlog

Andere blogs van dit thema: 

Helpt een wet tegen het vasthouden van een telefoon op de fiets?

De meningen zijn verdeeld over of het verbod op het vasthouden van de telefoon op de fiets zin gaat hebben. Wanneer we echt willen dat dit verbod zin gaat hebben, dan moeten wij ons daarvoor...» Read this blog

Kan Twitter hun imago en doelgroep veranderen?

Twitter kwam vandaag met de oproep voor voorstellen om hun invloed op het maatschappelijke debat te meten. Ze willen hun invloed positiever maken. Dat is natuurlijk een mooie oproep, maar ik vraag...» Read this blog

Vlogs van dit thema: 

Waarom denken we toch altijd in het verkeer ‘dat het wel even kan’?

De meeste Nederlanders zijn voorstander van de wet waarin zal staan dat we onze telefoon niet meer op de fiets mogen vasthouden. Dat is mooi, maar deze wet gaat alleen werken wanneer we ons er ook aan willen houden en dat kan nog tegen gaan vallen. Denk mee: hoe gaan we onszelf motiveren om ons aan deze wet te houden?» Watch this vlog

Mag Twitter negatieve tweets weren?

Twitter wil een positievere invloed op de samenleving gaan krijgen. Dat betekent dus ook dat ze mensen moeten gaan weren die veel boze tweets plaatsen. Dat voelen deze mensen zelf ook al aan en nu al ben ik tweets tegengekomen van mensen die dit censuur noemen. Maar dit is geen beperking van de vrijheid van meningsuiting. Sterker nog, hoe meer je op je mening ingaat, hoe acceptabeler je tweet...» Watch this vlog