Hoe kan het zijn dat het probleem van stalbranden nog steeds niet is opgelost?! | Belicons

Hoe kan het zijn dat het probleem van stalbranden nog steeds niet is opgelost?!

Geplaatst op: 
donderdag 24 augustus 2017

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
Hoe kan het zijn dat het probleem van stalbranden nog steeds niet is opgelost?!

Fotograaf: Jack Tummers

Afgelopen jaren is er een bizar groot aantal dieren bij stalbranden omgekomen. In 2016 waren dat 201.000 dieren en tot nu toe in 2017 zijn het al 225.000 dieren. Het gaat hierbij vooral om varkens en kippen. Stel je al die dieren eens voor: 426.000 dieren in 1,5 jaar tijd!

De eerste vraag die dit oproept, is waarom dit niet voorkomen had kunnen worden. Maar het wordt nog onbegrijpelijker als we zien dat de regering al in 2011 maatregelen wilde nemen. In dat jaar kwamen er 318.000 dieren door brand om.

Hoe kan het zijn dat de maatregelen na 6 jaar nog steeds geen effect hebben? Je merkt toch na 1 of 2 jaar ook wel of het de goede kant opgaat. Daar heb je geen zes jaar voor nodig. Waarom hebben ze geen aanvullende maatregelen genomen?

Wat is er mis gegaan in de afgelopen jaren?

  1. Oude stallen vallen niet onder de nieuwe regels. Dus veel stallen zijn nog steeds niet brandveilig.
  2. Al jarenlang zijn er nog veel meer mogelijkheden om stallen veiliger te maken, maar die worden niet allemaal gebruikt.
  3. Er zijn in de afgelopen jaren heel veel extra megastallen bijgekomen. Tussen 2005 en 2013 is het aantal zelfs verdrievoudigd van 301 naar 803. Dan is de kans op veel doden dieren bij stalbranden ook groter.
  4. De vraag voor vlees is te groot. De consument moet minder vlees gaan eten, dan zijn er minder dieren nodig en dus kunnen er kleinere en betere stallen gebouwd worden.
  5. Controles worden niet goed uitgevoerd doordat controleurs onder druk gezet worden om stallen goed te keuren die niet in orde zijn. Ook dierenartsen zeggen vaak wat er van ze verwacht wordt, maar denken eigenlijk wat anders. En niet alleen dierenartsen, maar ook kranten durven ons niet altijd de waarheid te vertellen.
  6. En de laatste reden die ik kan bedenken waarom dit probleem nog bestaat en eerder erger dan minder erg wordt, is dat we in 2012 een nieuwe regering hebben gekregen. VVD en CDA zijn samen met de andere betrokken partijen tot dit plan gekomen. Maar VVD en PvdA hebben er duidelijk geen interesse in gehad om dit tot een goed einde te brengen.
     

Peiling: De regering moet het probleem van stalbranden veel serieuzer nemen

Peiling: De regering moet het probleem van stalbranden veel serieuzer nemen

Lees de blog bij deze peiling https://www.belicons.nl/nl/blog/stalbranden

Poll: Governments should take the problem of barn fires very seriously

Poll: Governments should take the problem of barn fires very seriously

Read the blog that goes with this poll https://www.belicons.nl/en/blog/barn-fires

Body 2: 

Dieren zijn niet meer dan economische producten

Het is jammer om te zien hoe weinig er uiteindelijk gebeurd is met dat actieplan uit 2011. Het actieplan lijkt me op zich prima, maar alles staat en valt natuurlijk met de uitvoering. En als we dan zien dat de nieuwe regels niet gelden voor alle bestaande stallen en dat ook niet gecontroleerd wordt of de regels wel nageleefd worden, dan begrijpt iedereen dat het probleem nog steeds bestaat.

Wat nog het meest opvallend is, is dat de bouw van megastallen gewoon door kon gaan ondanks er zoveel dieren bij stalbranden omkomen. Je zou toch verwachten dat ze eerst het probleem voor zover mogelijk proberen op te lossen voordat er zulke grote stallen bijkomen. Maar niet dus.

En ondanks dat er deze zomer zoveel aandacht is geweest voor deze stalbranden en dat het nu zelfs erger wordt, komt de regering nog niet in actie. Afgelopen juli werd er zelfs een motie van de Partij van de Dieren om meer actie hiertegen te ondernemen verworpen door de Tweede Kamer.
Daaraan kunnen we zien dat de overheid deze dieren ziet als niet meer dan een economisch product, geen levende dieren met gevoel en emoties. Desondanks lijden deze dieren ondertussen wel enorm.

Hetzelfde bij het Fipronil schandaal

Deze zomer werden we opgeschrikt door het Fipronil schandaal en ook daarbij worden dieren als niet meer dan een economisch product behandeld. Er zijn marges afgesproken van hoeveel Fipronil er in eieren en kippen mag zitten. Maar door een slechte ongediertebestrijder zit er nu teveel Fipronil in allerlei kippen, eieren en eiproducten.

Het vreemde is wel dat deze kippen en eieren niet per se gevaarlijk lijken te zijn. Sommige deskundigen schatten zelfs in dat je 80.000 eieren moet eten om er echt ziek van te worden. Maar ja, als je dat doet dan ga je ook dood aan een te hoog gehalte aan cholesterol. Dus dan maakt die Fipronil ook niet meer uit. Maar ondanks dat worden toch ontzettend veel eieren en eiproducten weggegooid en kippen geruimd, wat trouwens een mooi woord is voor dood gemaakt.

Sterker nog, het doodmaken van al die kippen is niet alleen onnodig omdat er niemand ziek van zou worden, maar ook omdat die kippen de Fipronil mogelijk weer uit hun systeem kunnen krijgen als ze op dieet gesteld worden. Maar ja, dat kost natuurlijk weer geld en dat wil de overheid de boeren niet toestoppen. En dus moeten de kippen dood.

De enige reden dat de regering zich zorgen maakt over de stalbranden en de Fipronil, is dat het economische schade oplevert.

Gek hè, dat we een Partij voor de Dieren hebben

En als je er zo over nadenkt dan is het toch eigenlijk een schande dat we nog steeds onnodig dieren doodmaken en laten verbranden, terwijl we weten dat dieren gevoel, emoties en een eigen karakter hebben. Sommige mensen vinden het nog steeds lachwekkend dat we in Nederland een politieke partij hebben die zich inzet voor de dieren. Maar eigenlijk moeten we het triest vinden dat het nodig is dat er een dierenpartij is.

Als andere politieke partijen zich echt voor dieren zouden inzetten, dan zou de Partij voor de Dieren helemaal niet bestaan. Maar in plaats daarvan groeit de partij zelfs en als ik zie welke schandalen er de laatste tijd allemaal zijn rond dierenleed, dan is dat nog terecht ook. Alles wat gevoel en emoties heeft zou met respect behandeld moeten worden.

Ze zouden dus andersom moeten gaan denken: ook dieren in de veelteelt moeten veilig zijn en zich goed voelen. Als daar nieuwe regels voor nodig zijn, dan moet dat voor alle stallen gelden, niet alleen voor de nieuwe. Inspecties moeten goed verlopen en dus zouden de intimidaties van controleurs niet getolereerd moeten worden. En het doodmaken van dieren zou een uiterste maatregel moeten zijn, geen gemakkelijke oplossing.

Wat denk jij? Maak jij je ook zo druk om schandalen in de veeteelt? Of heb jij hier niet veel mee? Laat het weten, hieronder, of op het forum!

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Bekijk ook de vlog bij deze blog: 

Laten we meer respect tonen voor alles wat leeft

In de veeteelt en in de ouderenzorg zien we veel lijden en dat is helaas moeilijk te veranderen. Gelukkig zijn er in beide gevallen mensen die opstaan om er iets tegen te doen. Maar als we het van die enkelingen laten afhangen zal er niet veel veranderen. Laten we allemaal echt gaan beseffen dat alles wat leeft respect verdiend en dan ook daarnaar handelen. Pas dan kan er echt wat veranderen...» Watch this vlog

Andere blogs van dit thema: 

Hoe moeten we omgaan met het dilemma van economie versus gezondheid?

Er is een discussie of we nu echt alles moeten doen om onze gezondheid tegen Corona te beschermen, of dat we er juist voor moeten waken om de economie niet teveel te schaden. Ik denk dat deze...» Read this blog

Waarom geven overheden niet meer om ecologische rampen?

Je zou denken dat er nadat die containers in de waddenzee overboord geslagen zijn er snel allerlei maatregelen genomen gaan worden om een herhaling hiervan te voorkomen. Maar dit blijkt moeilijk...» Read this blog

Vlogs van dit thema: 

Moet het nemen van een sigaret een vrije keuze blijven?

Roken wordt steeds meer teruggedrongen en sommige mensen ergeren zich daar behoorlijk aan. Zij willen gewoon gezellig met anderen kunnen blijven roken. Zij vinden dat zij die keuze moeten kunnen maken. Ik vraag me dat af omdat 1. een sigaret veel meer is dan tabak met een omhulsel erom en 2. omdat rokers anderen er ook mee kunnen schaden.» Watch this vlog

Laten we zelf in actie komen om ervoor te zorgen dat de plastic soep verdwijnt

We hebben vast allemaal weleens gehoord van de plastic soep, de eilanden van plastic die in de oceanen drijven. Dat lijkt iets heel abstracts te zijn waar we niet zoveel mee kunnen. Maar het is niet abstract, omdat er ontzettend veel dieren aan dood gaan en ook wij er ziek van kunnen worden. We staan er ook niet machteloos tegenover. In deze vlog tips over wat wij zelf kunnen doen.» Watch this vlog