Stappentellers: dè manier om meer te bewegen? | Belicons

Stappentellers: dè manier om meer te bewegen?

Geplaatst op: 
donderdag 7 november 2019

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
Stappentellers: dè manier om meer te bewegen?

We weten allemaal dat we gemiddeld te weinig bewegen. Gemiddeld, omdat er heel wat mensen zijn die wel genoeg bewegen. Maar de meeste mensen zitten veel, bijvoorbeeld op kantoor en hebben moeite om een half uur per dag te bewegen. We merken dat dit steeds meer nare gevolgen heeft, voor je gewicht, uithoudingsvermogen, cholesterol, bloeddruk, etc.

Daarom worden er allerlei manieren bedacht om mensen te helpen om meer te bewegen. Het idee van een half uurtje per dag op zich is al een stimulans, omdat, wanneer je mensen wilt stimuleren, dit wel behapbaar moet zijn. Als het meteen al als teveel klinkt, dan zullen maar weinig mensen het proberen. Dus een half uurtje: klinkt goed en mensen gaan het proberen. Een andere manier is stappentellers. Wanneer een horloge bijhoudt hoeveel je loopt, dan weet je hoeveel je beweegt en wat je per dag nog tekort komt. Het doel staat dan meestal op zo’n 10.000 stappen per dag.

Peiling: Een stappenteller helpt mij om meer te bewegen

Peiling: Een stappenteller helpt mij om meer te bewegen

Lees de blog bij deze peiling https://www.belicons.nl/nl/blog/stappentellers

Poll: A step counter helps me to exercise more

Poll: A step counter helps me to exercise more

Read the blog that goes with this poll https://www.belicons.nl/en/blog/step-counters

Body 2: 

Dat klinkt heel leuk en het heeft ook zeker voordelen. Ik denk dat er heel wat mensen zijn die hierdoor geconfronteerd worden met hoe weinig ze eigenlijk bewegen. Ik hoorde laatst van iemand dat haar vriend een baan had waar hij veel bewoog, maar vervolgens kreeg hij een kantoorbaan en toen zette hij nog maar zo’n 2000 stappen per dag. Dan is zo’n stappenteller best wel confronterend. Dus dat inzicht kan helpen om te beseffen dat we inderdaad te weinig bewegen.

Ik heb laatst een nieuw hardloophorloge gekocht. Daar zit ook een stappenteller op. Door deze stappenteller te dragen besef ik me dat het ook een heel eenzijdige manier is om mensen aan het bewegen te krijgen. Bijvoorbeeld omdat een stappenteller laat alleen zien hoeveel stappen je zet. Dus wanneer ik op een dag lange stukken fiets in plaats van loop, dan zegt mijn horloge aan het einde van de dag dat ik niet genoeg stappen gezet heb, terwijl ik dan wel genoeg bewogen heb.

En als je dit extreem bekijkt dan is het zo dat deelnemers aan de Tour de France na die drie weken heel intensief gefietst te hebben volgens een stappenteller niet genoeg gedaan zouden hebben. Misschien houd jij wel meer van fietsen, zwemmen of een andere vorm van bewegen waarbij je de stappen niet telt. Maar bewegen wordt nou eenmaal wel gemakkelijker als je een vorm vindt die bij je past.

Stappentellers als drugs

Nu kun je denken dat dit niet zo uitmaakt. Dat je van jezelf wel weet of je op een andere manier bewogen hebt dan lopen. Maar zo simpel is het niet. Onze hersenen zijn erg afgestemd op beloningen. Daarom doet de sociale media het ook zo goed. Als wij een foto plaatsen en we krijgen daar likes of andere leuke reacties op, dan worden er stoffen in onze hersenen aangemaakt die ons een fijn gevoel geven, net als drugs. Dat maakt sociale media zo verslavend.

Hardloophorloges spelen daar ook op in. Wanneer je een keer verder of sneller gelopen hebt dan eerder gemeten, dan krijg je daar een melding van ‘nieuw record!’. Haal je het aantal stappen dat voor die dag gepland stond, dan krijg je ook een beloning door de melding ‘doel gehaald!’. Maar wanneer je het aantal stappen niet gehaald hebt, maar je hebt wel op een andere manier bewogen, dan krijg je die melding niet en wordt het beloningssysteem in je hersenen niet aangesproken en blijft het toch een gemis als dat proces uitblijft.

Elk uur bewegen

Zo’n stappenteller is dus eenzijdig omdat het alleen uitgaat van lopen, terwijl er meerdere manieren zijn om te bewegen. Een andere manier waarop een stappenteller eenzijdig is, is dat het uitgaat van gelijkmatige beweging over de dag. Veel mensen zitten uren aan een stuk door achter een computer en het is nou eenmaal beter voor ons lichaam als we elk uur even de benen strekken. Dus wanneer ik een uur niet heb bewogen, dan zegt mijn horloge: ‘beweeg!’.

Ik moest hier nogal om lachen toen ik anderhalve maand geleden de Damloop liep; 16,1 km van Amsterdam naar Zaandam. Daarna ben heb ik, om mijn spieren even te ontspannen, een lange wandeling gemaakt en vervolgens ging ik lekker even zitten om te eten. Toen ik een uur zat zei mijn horloge: ‘beweeg!’. Nou, na zoveel inspanning mocht ik best wel even meer dan een uur zitten.

Je moet niet dagenlang achtereen uren per dag achter een  computer zitten. Dan heb je wel wat meer beweging nodig. Maar als je verder genoeg beweegt, is het niet erg om even meer dan een uur te zitten en te ontspannen. Anders kunnen we niet eens film afkijken!

Dus vooral voor bewustwording

Ik denk dat stappentellers best goed zijn om ons te laten beseffen dat we mogelijk veel te weinig bewegen en daardoor kan het een stimulans zijn om meer te gaan bewegen. Daarbij kan het mensen die veel zitten eraan herinneren dat ze soms toch even moeten opstaan en de benen strekken.

Maar tegelijkertijd hoef je niet te streven naar 10.000 stappen per dag, je kunt ook een andere manier van bewegen zoeken, probeer iets te vinden wat je leuk vindt. Daarbij hoeven we ook niet per se elk uur te bewegen, zolang we maar niet hele dagen naar een computerscherm zitten staren.

Er zit ook een stand op mijn horloge dat laat zien of ik genoeg bewogen heb over de week. En ik denk dat het eigenlijk beter is als dat het eerste zou zijn wat ik zie op mijn horloge. Dat telt namelijk hoeveel ik loop, hoeveel ik fiets, hoeveel cardio ik doe etc. Ook dat zegt nog niet alles, want ik doe het horloge bijvoorbeeld niet om als ik ga zwemmen, maar het is al iets breder.

Kortom, zo’n horloge is leuk als bewustwording van hoeveel we bewegen, of juist niet, maar ook heel eenzijdig en dus moeten we het niet als algemene leidraad gaan gebruiken. Wat denk jij? Stimuleren stappentellers jou juist wel? Of heb jij een heel andere mening? Laat het hieronder of op het forum weten!

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Bekijk ook de vlog bij deze blog: 

Technische oplossingen helpen niet om meer te bewegen

Veel mensen die meer willen bewegen maken vaak enthousiast gebruik van allerlei apparaten. Maar ik geloof daar niet zo in. Apparaten kunnen ons wel ondersteunen, maar niet motiveren.» Watch this vlog

Andere blogs van dit thema: 

Hoe moeten we omgaan met het dilemma van economie versus gezondheid?

Er is een discussie of we nu echt alles moeten doen om onze gezondheid tegen Corona te beschermen, of dat we er juist voor moeten waken om de economie niet teveel te schaden. Ik denk dat deze...» Read this blog

Hoe gevaarlijk is het om kennis te verspreiden over een zelfmoordpoeder?

Aan het begin van het jaar was coöperatie Laatste Wil regelmatig in de media omdat zij een zelfmoordpoeder wilden verspreiden zodat mensen gemakkelijker zelf kunnen beslissen wanneer zij willen...» Read this blog

Vlogs van dit thema: 

Technische oplossingen helpen niet om meer te bewegen

Veel mensen die meer willen bewegen maken vaak enthousiast gebruik van allerlei apparaten. Maar ik geloof daar niet zo in. Apparaten kunnen ons wel ondersteunen, maar niet motiveren.» Watch this vlog

Laten we er alles aan doen om mensen hun angst voor het ouder worden weg te nemen

Coöperatie Laatste Wil wilde een zelfdodingspoeder verspreiden waarmee mensen zelf uit het leven kunnen stappen wanneer zij dat willen. Dat mag niet, want het is hulp bij zelfdoding. Dat deze coöperatie dit geprobeerd heeft is niet waar ik me het meest druk om maak. Ik maak me vooral druk om hoe populair dit middel was en dus hoeveel angst er blijkbaar in de samenleving is dat zij niet de...» Watch this vlog