Moeten we menselijke cellen en dierlijike embryo's willen vermengen? | Belicons

Moeten we menselijke cellen en dierlijike embryo's willen vermengen?

Geplaatst op: 
donderdag 2 februari 2017

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
Moeten we menselijke cellen en dierlijike embryo's willen vermengen?

Het gaat hierbij om iets wat nog heel klein is: een embryo met wat menselijke cellen. Toch was ik wel geschrokken door deze berichten. En het lijkt me heel goed om ons hier nu al druk over te maken in plaats van pas wanneer er echt varkens zijn met menselijke organen die nog meer menselijke trekjes vertonen.

Volgens Insoo Hyun, Universitair hoofddocent bio-ethiek en filosofie aan de Case Western Reserve University hoeven we ons geen zorgen te maken, want hij beweert dat als je niet aan het brein komt, dan kan het geen kwaad.

Hij stelt me nog niet gerust, dus laten we eens goed naar dit onderzoek kijken.

Het mengen van mens en dier

Wetenschappers zijn er al heel lang mee bezig om te onderzoeken of je cellen van het ene dier in het andere dier kunt laten groeien. Ze hopen hiermee uiteindelijk veel meer onderzoek te kunnen doen naar ziektes en uiteindelijk meer donororganen te kunnen kweken. Dat zijn natuurlijk heel mooie doelen. 

Als ik alleen al denk aan alle wachtlijsten voor donororganen dan begrijp ik heel goed dat veel mensen blij zijn met deze ontwikkelingen. Elk jaar gaan er alleen al in Nederland meer dan 100 mensen dood omdat ze niet op tijd een donororgaan hebben gekregen.

Al in 1995 lukte het ze om een menselijke oor op de rug van een muis te laten groeien. Vorige week werd eerst bekend dat het wetenschappers in Amerika gelukt is om een muizen alvleesklier te laten groeien in een rat en met cellen uit die rat muizen met suikerziekte te laten genezen. Dit is al een doorbraak voor wetenschappers, maar genetisch liggen muizen en ratten dichterbij elkaar dan mensen en varkens.

Even later werd bekend dat wetenschappers ook menselijke stamcellen hebben laten groeien in een varkensembryo en dat is dus een nog grotere doorbraak. Ze hebben hiervoor stamcellen geïnjecteerd in een varkensembryo en na 28 dagen gekeken wat er in dat embryo gebeurd was. De cellen bleken naar verschillende plekken gegaan te zijn waar organen zich ontwikkelen. Behalve de hersenen, daar zijn weinig tot geen stamcellen naartoe gegaan en juist daarom is dit volgens hen geen probleem. Want zoals hoogleeraar Hyun  al zei, zolang je niet aan het brein komt, kan het geen kwaad.

Er zijn meer wetenschappers die zich geen zorgen maken. Zij zeggen dat wanneer het toch mis gaat, ze gewoon kunnen ingrijpen.

Maar niet alle overheden en wetenschappers zijn hier zo gerust over. Het geld voor dit onderzoek komt dan ook van Spaanse investeerders, niet van de Amerikaanse belastingbetaler. Daarbij mocht de Japanse geneticus Hiromitsu Nakauchi dit soort experimenten niet in zijn eigen land doen. Dat laat zien dat het misschien allemaal toch niet zo onschuldig is.

Peiling: Embryo's van mens en dier zouden strikt gescheiden moeten blijven

Peiling: Embryo's van mens en dier zouden strikt gescheiden moeten blijven

Lees de blog bij deze peiling https://www.belicons.nl/nl/blog/varkens-embyo

Poll: Embryos of humans and animals should not be mixed

Poll: Embryos of humans and animals should not be mixed

Read the blog that goes with this poll https://www.belicons.nl/en/blog/pig-embryo

Body 2: 

En er zijn inderdaad wel wat vraagtekens bij het onderzoek te zetten:

 1. We weten nog helemaal niet wat het bewustzijn precies is

  Wetenschapper Hyun gaat er vanuit dat het bewustzijn iets is dat in de hersenen zit. Maar we weten nog helemaal niet wat het bewustzijn precies is. Dus wat als een dier ook een mensachtig bewustzijn zou kunnen ontwikkelen zonder dat stamcellen de hersenen hebben bereikt? Hyun kan niet met zekerheid zeggen dat dit onmogelijk is en dus moet hij met dit onderzoek heel hard hopen dat zijn beeld van de hersenen klopt.

  Veel onderzoeken laten de laatste jaren zien dat veel dieren veel meer bewustzijn hebben dan mensen eeuwenlang gedacht hebben. Ze leven niet puur op instinct, maar hebben persoonlijkheden. Olifanten blijken zelfs zichzelf in de spiegel te kunnen herkennen. Hier een leuke video hierover.

  Ook varkens blijken zichzelf in de spiegel te kunnen herkennen, ook al hebben ze daar wel een aantal uren voor nodig.

  We weten dus nog te weinig over het bewustzijn om te kunnen denken dat we de ontwikkeling van varkensembryo's met menselijke stamcellen wel in de hand kunnen houden.

 2. Wat als dit op grote schaal uitgevoerd gaat worden?

  Nu gaat het nog om onderzoek door een aantal wetenschappers. Zij zeggen de ontwikkeling van de embryo’s goed in de gaten te houden en in te grijpen zodra het verkeerd lijkt te gaan.

  Dit klinkt heel goed, maar wat als het straks echt lukt om menselijke organen in dieren te kweken en dit gebruikt gaat worden voor donororganen? Dan gaan veel meer instituten deze technologie toepassen waardoor er op veel plekken in de wereld embryo’s aan het ontwikkelen zijn met menselijke stamcellen. En dan is het echt de vraag of al deze wetenschappers de ontwikkeling van de embryo’s even goed in de gaten gaan houden.

 3. Wat gaat organen uit varkens in mensen doen?

  We hebben het hier over organen uit menselijke stamcellen, maar dat maakt de organen niet per se menselijk. Het orgaan ontwikkelt zich in een dier al vanaf dat het dier een embryo is. Het wordt dus een mengsel tussen een dierlijk en menselijk orgaan. En dan is het belangrijk om te beseffen dat dit een heel biologisch proces is. Het is geen fabrieksspul dat altijd hetzelfde van de lopende band afkomt. Het zal dus bij elk orgaan steeds weer de vraag zijn in hoeverre het van de mens en delen van het dier bevat.

  En wat gaat dit bij de mens doen? Misschien accepteert het lichaam het orgaan in eerste instantie wel, maar ontstaan er na 10 jaar andere grote problemen. Bijvoorbeeld dat andere organen aangetast worden of dat er bepaalde ziektes ineens bij de mens gaan voorkomen. Zo is HIV ook uit het dierenrijk gekomen. Dan krijgen we grotere problemen dan het donorprobleem nu is.

 4. Dit is niet de enige oplossing voor het donorprobleem

  Bij het lezen van dit soort ontwikkelingen is het belangrijk om te bedenken dat deze technologie nog in een beginstadium zit en dat het niet zo is dat er over een paar jaar al de eerste donororganen verwacht kunnen worden. Dus er gaat nu allemaal geld naar onderzoek dat in de komende decennia nog niet veel gaat opleveren, waarvan we nog niet weten of het uiteindelijk echt iets gaat opleveren en of het niet tot grotere problemen gaat leiden dan het oplost. Dan lijkt het mij verstandiger om meer geld te stoppen in alternatieven.

  Zo moet er harder aan gewerkt worden om mensen zich te laten registreren als orgaandonor. Daarbij, als al het geld dat nu gestopt wordt in het maken van deze embryo’s zou gaan naar het ontwikkelen van bijvoorbeeld de draagbare kunstnier, dan zou die misschien wel veel sneller op grote schaal bruikbaar worden.

 5. Willen we dit de natuur en dieren wel aandoen?

  De afgelopen jaren komen we er steeds meer achter dat het kweken van veel dieren tot problemen leidt. Het levert steeds meer broeikasgassen en andere gassen op die niet goed voor het milieu zijn. Dat is één van de redenen dat mensen steeds meer worden aangespoord om minder vlees te gaan eten. Als dieren straks op grote schaal als orgaandonor gekweekt gaan worden, dan maken we de aarde voor ons steeds sneller onbewoonbaar.

  Daarbij is er steeds meer protest tegen dierenproeven en worden er steeds meer alternatieven ontwikkeld. Willen we deze nieuwe ontwikkelingen dan wel waarbij veel dieren gebruikt gaan worden om organen voor mensen te leveren?

Dus hoewel de ophef over deze onderzoeken nog niet groot is en er op dit moment ook nog necht iet zoveel aan de hand is, denk ik dat het wel verstandig is om er nu al goed na te denken over of we dit echt wel moeten willen. Als het echt mis gaat, dan zijn we te laat. Daarbij is het zonde als er allemaal geld naar deze ontwikkelingen gaat, terwijl dat geld ook besteed kan worden aan allerlei veiligere alternatieven.

Wat vind jij? Moeten we alles op alles zetten om meer donororganen te krijgen en andere ziektes te bestrijden? Of heb jij hier ook vraagtekens bij? Laat het hieronder, of op het forum weten!

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Bekijk ook de vlog bij deze blog: 

Laten we ook bij ethische kwesties van anderen proberen te leren

Nieuwe technologieën leveren vaak veel discussie op. Jammer is dat voor- en tegenstanders dan vaak alleen maar hun eigen mening blijven geven en niet proberen te leren van de mening van anderen. Als we dat wel zouden doen, dan zouden we ineens op veel betere oplossingen komen. En dat is natuurlijk beter voor de hele samenleving.» Watch this vlog

Andere blogs van dit thema: 

Stappentellers: dè manier om meer te bewegen?

Om ons te stimuleren om meer te bewegen zijn stappentellers bedacht. 10.000 stappen per dag en je beweegt genoeg, is het idee. Ik heb zo’n ding eens uitgeprobeerd en merk dat het ook een heel...» Read this blog

Waarom blijft de overheid zo sterk vertrouwen op cijfers?

We worden regelmatig geconfronteerd met cijfers van de overheid waar mensen in het land het niet mee eens zijn. Volgens mij komt dit omdat de overheid er te weinig besef van heeft van dat hun...» Read this blog

Vlogs van dit thema: 

Technische oplossingen helpen niet om meer te bewegen

Veel mensen die meer willen bewegen maken vaak enthousiast gebruik van allerlei apparaten. Maar ik geloof daar niet zo in. Apparaten kunnen ons wel ondersteunen, maar niet motiveren.» Watch this vlog

Wees kritisch over cijfers!

Mijn vlogs gaan over dingen die we maken. Naast objecten vallen cijfers daar ook in, want cijfers en berekeningen kunnen heel wat doen in ons leven en met ons als mens. Hoe denk jij hierover, laat het weten. De uitzending van nieuwsuur waar ik in de vlog naar verwijs, vind je hier.» Watch this vlog