Hoe gevaarlijk is het om kennis te verspreiden over een zelfmoordpoeder? | Belicons

Hoe gevaarlijk is het om kennis te verspreiden over een zelfmoordpoeder?

Geplaatst op: 
maandag 19 november 2018

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
Hoe gevaarlijk is het om kennis te verspreiden over een zelfmoordpoeder?

Het is alweer even geleden dat coöperatie Laatste Wil veelvuldig in de media was, maar de discussie rond het zelfmoordmiddel dat zij wilden verspreiden is nog niet afgelopen. Sterker nog, bestuurslid Petra de Jong zet hun actie in een groter geheel en stelt dat de discussie over een zelfmoordmiddel al begonnen was met de pil van Drion in 1991 en nog gewoon door gaat.

Als ik hoor dat de coöperatie in maart al 23.000 leden had, dan kan ik me ook goed voorstellen dat deze discussie nog lang niet afgelopen is. Maar het lijkt me ook een gevaarlijke discussie. Wie heeft de touwtjes in handen en zorgt ervoor dat het middel niet misbruikt wordt?

Desondanks vindt De Jong dit een hele belangrijke discussie. Wat zijn de voor- en tegenargumenten?

Argumenten van Petra de Jong

 • Het geeft mensen rust.
 • Mensen hebben de vrijheid om de regie over hun hele leven te voeren, maar niet over hun dood. Dat klopt niet.
 • Daarbij vertelt De Jong dat ze dit graag faciliteert, want wanneer mensen dit allemaal individueel zouden kopen, er veel troep in het milieu terecht zou komen.
 • Met zo’n poeder in huis kunnen mensen ervoor zorgen dat ze op een goede manier kunnen sterven. Ze hoeven dan niet van een gebouw of voor een trein te springen.
 • Misbruik voor bijvoorbeeld moord kan voorkomen worden door er bijvoorbeeld een kleurstof bij doen, het laten bruisen of geluid laten maken wanneer het in een drankje wordt toegevoegd.

Tegenargumenten

 • Rapper Ali B. vroeg of ze ook van plan waren om met mensen in gesprek te gaan alvorens het middel te verstrekken. Stel dat iemand gewoon psychische hulp nodig heeft, dan zou het erg zijn wanneer hij of zij onnodig overlijdt. Dat doet de coöperatie niet.
 • De 19-jarige Ximena heeft het middel ook heeft weten te bemachtigen op basis van wat de coöperatie al over het middel verteld had. Ze heeft het ingenomen en nu leeft ze niet meer.

Bekijk hier de argumenten van Petra de Jong zelf.

 

Peiling: Het verspreiden van kennis over een zelfmoordpoeder is gevaarlijk

Peiling: Het verspreiden van kennis over een zelfmoordpoeder is gevaarlijk

Poll: It's dangerous to spread knowlegde about a suicide powder

Poll: It's dangerous to spread knowlegde about a suicide powder

Read the blog that goes with this poll https://www.belicons.nl/en/blog/suicide-powder

Body 2: 

Tijdens het gesprek wordt het duidelijk dat De Jong echt het beste voorheeft met haar leden en dat ze mensen gewoon graag wil helpen. Als mensen zeggen dat ze met dit middel gerustgesteld zijn en er levensenergie door krijgen dan ben ik natuurlijk blij voor ze. Maar toch denk ik dat het geen goed idee is om het verspreiden van zulke poeders of kennis daarover te legaliseren.

Om te zien waarom moeten we niet naar individuen kijken die zich er beter door voelen, maar naar de samenleving als geheel. Laten we haar argumenten nog eens langs gaan, maar dan niet bekeken vanuit de gevoelens van individuen, zoals De Jong doet, maar meer vanuit het perspectief van wat het met de samenleving als geheel zou doen.

 • Rust

  Mensen maken zich heel druk over de toekomst. Dan maken ze zich er blijkbaar druk over om dement te worden en dan te moeten lijden zonder daar iets aan te kunnen veranderen. Je hoort mensen daarom ook weleens zeggen dat ze voor die tijd zo’n middeltje graag ingenomen hebben.

  Die angst is natuurlijk begrijpelijk, maar het lijkt me toch een beter idee om te kijken of die angst op een andere manier weggehaald kan worden. Daarvoor zouden we veel meer moeten praten over die angst in plaats van mogelijkheden om te sterven. Waar zijn mensen precies bang voor en is die angst terecht? Moet er misschien iets veranderen in de samenleving om die angst weg te nemen, zoals in de ouderenzorg?

  Er zijn verschillende redenen waarom ik denk dat het belangrijk is om over alternatieven te praten om mensen meer gerust te stellen over de toekomst. Ten eerste, als er alternatieven zijn dan zijn er meer mensen die gelukkig oud kunnen worden. Ten tweede, De Jong denkt dat dit middel niet misbruikt kan worden, maar ik denk dat ze te simplistisch denkt over misbruik van dit poeder.

  Ze zegt dat ze ervoor kunnen zorgen dat het middel niet misbruikt kan worden voor moord, bijvoorbeeld door het te laten bruisen wanneer het in een vloeistof komt. Maar mensen die echt iemand van het leven willen beroven vinden wel een manier om die trucjes te omzeilen. Daarbij moeten we ook bedenken dat er meer redenen zijn waardoor mensen dit middel kunnen gebruiken op een manier waarvoor het niet bedoeld is; wat dus ook vormen van misbruik zijn.

  Zoals Ali B. Al zei, is er een kans dat depressieve mensen het middel gaan nemen, terwijl ze ook hulp zouden kunnen krijgen. Daarbij, stel je eens voor dat bepaalde mensen heel graag een erfenis willen hebben, maar vader of moeder maar niet dood gaat, dan kunnen ze diegene ook ompraten om dat middel, om wat voor een reden dan ook, te nemen, of toch daarmee een moord te plegen. Wanneer die ouder dat middel toch al in huis had, wordt dat zo wel erg gemakkelijk gemaakt.

 • Vrijheid

  Het andere genoemde argument was vrijheid. We hebben de vrijheid om de regie over ons eigen leven te voeren, dus waarom zouden we dan niet de vrijheid over onze dood kunnen voeren?

  Maar dat argument klopt niet, omdat we juist heel veel beperkingen in het leven hebben. Als ik graag in een villa zou willen wonen, dan zou ik toch het geld ervoor moeten hebben, anders gebeurt het niet. Ik kan ook niet zomaar een bepaald bedrijf binnenlopen en eisen dat ik daar vanaf nu werk; ze zouden me toch eerst moeten aannemen. Daarbij moeten we allemaal belasting betalen.

  Naast deze beperkingen, zijn er ook allerlei wetten die gemaakt zijn om ons te beschermen, maar ze beperken onze vrijheid ook. Zo zijn ook de euthanasiewet en wet tegen hulp bij zelfdoding bedoeld om mensen te beschermen. Dat hoeven we niet altijd leuk te vinden, maar zonder deze wetten is de kans groot dat er mensen overlijden die eigenlijk graag hadden willen blijven leven.

  Zo is er dit jaar een vrouw om het leven gebracht die had opgeschreven dat ze dood wilde zodra ze naar een verpleeghuis moest, maar dat ze er op dat moment alsnog over wilde beslissen. Dit laatste had de arts genegeerd en heeft haar doen overlijden zonder te weten of ze dat op dat moment echt wilde. Doordat de euthanasiewet er is, kon deze arts hierop berispt worden en kunnen andere mensen in de toekomst tegen zulke onzorgvuldigheden beschermd worden.

 

Wat me vooral opvalt in deze discussie is dat zowel voor- als tegenstanders vinden dat elk mens waardevol is. Maar dat maakt het dus ook belangrijk om er goed bij stil te staan of iemand nog hulp kan krijgen of dat de dood nog de enige uitweg is voor deze persoon. Bij het verspreiden van kennis over een zelfmoordpoeder is die zorgvuldigheid er niet. Daardoor is dat niet de juiste weg.

Maar omdat de medische wetenschap steeds beter wordt en we  daardoor steeds ouder worden maar ook meer mensen allerlei gebreken krijgen, zal de discussie over de regie over je eigen dood nog wel blijven voortduren. Wat mij betreft moet die discussie dan gaan over hoe mensen zo goed mogelijk geholpen kunnen worden om gelukkig oud te worden. Overlijden zou altijd het laatste redmiddel moeten zijn en met tussenkomst van een arts, zodat het duidelijk is dat er geen andere mogelijkheid meer is.

Wat vind jij? Zou de kennis over dit middel wel vrij verspreid moeten kunnen worden? Of is het goed dat hier een stokje voor gestoken is? Laat weten wat je denkt, hieronder, of op het forum!

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Bekijk ook de vlog bij deze blog: 

Laten we er alles aan doen om mensen hun angst voor het ouder worden weg te nemen

Coöperatie Laatste Wil wilde een zelfdodingspoeder verspreiden waarmee mensen zelf uit het leven kunnen stappen wanneer zij dat willen. Dat mag niet, want het is hulp bij zelfdoding. Dat deze coöperatie dit geprobeerd heeft is niet waar ik me het meest druk om maak. Ik maak me vooral druk om hoe populair dit middel was en dus hoeveel angst er blijkbaar in de samenleving is dat zij niet de...» Watch this vlog

Andere blogs van dit thema: 

Hoe moeten we omgaan met het dilemma van economie versus gezondheid?

Er is een discussie of we nu echt alles moeten doen om onze gezondheid tegen Corona te beschermen, of dat we er juist voor moeten waken om de economie niet teveel te schaden. Ik denk dat deze...» Read this blog

Stappentellers: dè manier om meer te bewegen?

Om ons te stimuleren om meer te bewegen zijn stappentellers bedacht. 10.000 stappen per dag en je beweegt genoeg, is het idee. Ik heb zo’n ding eens uitgeprobeerd en merk dat het ook een heel...» Read this blog

Vlogs van dit thema: 

Technische oplossingen helpen niet om meer te bewegen

Veel mensen die meer willen bewegen maken vaak enthousiast gebruik van allerlei apparaten. Maar ik geloof daar niet zo in. Apparaten kunnen ons wel ondersteunen, maar niet motiveren.» Watch this vlog

Laten we er alles aan doen om mensen hun angst voor het ouder worden weg te nemen

Coöperatie Laatste Wil wilde een zelfdodingspoeder verspreiden waarmee mensen zelf uit het leven kunnen stappen wanneer zij dat willen. Dat mag niet, want het is hulp bij zelfdoding. Dat deze coöperatie dit geprobeerd heeft is niet waar ik me het meest druk om maak. Ik maak me vooral druk om hoe populair dit middel was en dus hoeveel angst er blijkbaar in de samenleving is dat zij niet de...» Watch this vlog